Anina kuhinja

Smetanova torta modra pravljica

Čas priprave: 1-2 uri

Čas kuhanja: 45 minut

Količina: za tortni pekač premera 24-26 cm

Sestavine:

Sestavine za biskvit:
4 jajca
200 gramov moke
200 gramov sladkorja (lahko je 20 gramov tega sladkorja vanilijev sladkor)
ščepec soli
vrečka Dr. Oetker pecilnega praška
70 ml sončničnega ali drugega rastlinskega olja
70 ml mlačne vode
1 steklenička Dr. Oetker modre jedilne barve

Sestavine za kremo:
350 gramov mascarpone sira
200 gramov bele čokolade + 200 ml sladke smetane
650 ml sladke smetane za stepanje
6 Dr. Oetker lističev želatine
2 žlici Dr. Oetker sladkorja v prahu
1 Dr. Oetker vanilijev strok


Dodatne sestavine:

150 ml vode
1 zvrhana žlica mareličnega ali breskvinega džema

Sestavine za okras:
750 ml sladke smetane
3 žlice Dr. Oetker sladkorja v prahu
3 Dr. Oetker lističi želatine
2 žlici mascarpone sira
1/2 stekleničke Dr. Oetker modre jedilne barve
makroni, rafaelo kroglice, vetrci … za okras

Postopek:

Natisni

Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Iz beljakov stepemo sneg in jim med stepanjem dodamo ščepec soli.

Rumenjakom dodamo sladkor in jih stepamo vsaj 10 minut, da se prostornina poveča za vsaj še enkrat in postane zmes svetlo rumena.

Moko in pecilni prašek zmešamo in presejemo. Olje, vodo in jedilno barvo izmerimo v merilni lonček.

V rumenjakovo zmes po treh delih dodajamo suhe in tekoče sestavine, dokler ni vse vmešano.

Na koncu z lopatko počasi po treh delih vmešamo še sneg.

Takoj prelijemo v pripravljen, namaščen tortni pekač, ki smo ga obložili tudi s papirjem za peko. Položimo v segreto pečico na 180 stopinj za 35-45 minut – dokler zobotrebec iz biskvita ne pride ven popolnoma čist.

Pečen biskvit prevrnemo na kuhinjsko krpo in dobro ohladimo, preden pričnemo s pripravo torte.

Biskvit zrežemo na tri enake dele. Vodo fino zmešamo z izbranim džemom.

Obod torte postavimo na podlago v kateri bomo servirali torto in na dno položimo zgornji del biskvita. Z žlicami nanj dodamo sladko vodo, da ga namočimo.

Lotimo se priprave kreme. Lističe želatine za kremo namočimo v hladni vodi. Sladko smetano za čokolado v kozici z debelim dnom pripeljemo do vretja. Odstavimo in vmešamo belo čokolado. Počakamo da se ohladi.

Ohlajeno belo čokolado zmiksamo z mascarpone sirom, sladkorjem v prahu in semeni vanilijevega stroka.

Namočeno želatino ožamemo in dodamo v kozico z debelim dnom, kjer smo dodali toliko vode da je pokrila dno posode. Segrevamo na najnižji temperaturi dokler se želatina popolnoma ne stopi. Preostalo sladko smetano za kremo stepemo do točke, da je še tekoča, ampak se je že povečala prostornina. Takrat med rednim mešanjem vlijemo stopljeno želatino. Na koncu pa vmešamo še zmes z mascarpone sirom. Kremo po okusu dosladkamo s sladkorjem v prahu.

Na namočen prvi sloj biskvita dodamo polovico kreme. Dodamo nov sloj biskvita, ga ponovno namočimo z osladkano vodo in dodamo zadnji/drugi del kreme. Zaključimo s slojem biskvita, ki ga prav tako namočimo. Položimo v hladilnik za čez noč.

Naslednji dan pripravimo kremo za okras. Želatino namočimo v hladni vodi da se omehča – nekje 10 minut. Namočeno želatino ožamemo in dodamo v kozico z debelim dnom, kjer smo dodali toliko vode da je pokrila dno posode. Segrevamo na najnižji temperaturi dokler se želatina popolnoma ne stopi.

Sladko smetano stepamo do točke da je čvrsta. Med stepanjem ji dodajamo sladkor v prahu. Čvrsti med rednim mešanjem vlijemo stopljeno želatino in na koncu vmešamo še mascarpone sir.

Smetano razdelimo na tri dele. En del pustimo bele barve. V drugi del dodamo le kakšno žličko modre barve, da dobimo svetlo modro barvo, v tretji del vmešamo več modrega barvila da dobimo temnejšo modro barvo.

Kreme nadevamo v brizgalne vrečke. V spodnji del torte nabrizgamo modro kremo, potem sloj svetlo modre kreme in na vrhu sloj bele kreme, ki jo dodamo tudi na vrh torte. S plastičnim pripomočkom ali debelin ravnilom ob počasnem vrtenju torte nabrizgano smetano izravnamo.

Kar je smetane ostalo z njo z različnimi nastavki za brizganje ustvarimo različne vzorčke in torto okrasimo. Dodamo makrone, rafaelo kroglice ali druge sladke okraske za zadnje detajle.

Smetanova torta modra pravljica, je bila na željo mojega sina modre barve, saj si je za rojstni dan zaželel modro torto. Brez težav uporabite drugo barvo – recimo zeleno ali rdečo, za malce drugačno različico. Lahko pa seveda barvila tudi v popolnosti izključite.

Komentarji

*Zahtevano

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

[sg_popup id=1]