Anina kuhinja

Smetanova sestavljena torta s pudingom iz hokaido buče in karamelo

Čas priprave: 25 minut

Čas kuhanja: nekaj minut + peka buče

Količina: pekač 24 cm premera

Sestavine:

Sestavine za bučni puding:
4 zvrhane žlice zmiksanega bučnega pireja (navodila za pripravo spodaj)
500 ml mleka
35 gramov koruznega škroba
2 žlici vanilijevega sladkorja
1/2 čajne žličke cimeta
ščepec mletega ingverja

Sestavine za karamelo:
100 gramov kristalnega sladkorja
100 ml sladke smetane
ščepec soli

Ostale sestavine:
250-300 gramov brezglutenskih Schaer piškotov ali klasičnih maslenih keksov
200 ml mleka
1/2 čajne žličke cimeta
600 ml sladke smetane
1-2 žlici sladkorja
nekaj žlic krokanta ali grobo narezanih oreščkov

Postopek:

Natisni

Muškatno ali hokaido bučo operemo, osušimo in ji odstranimo peške in pecelj. Narežemo jo na grobe koščke skupaj z lupino in jih položimo na papir za peko. Pečemo jih v segreti pečici na 200 stopinjah nekih 30 minut, da koščki postanejo mehki. Med peko jih lahko enkrat obrnemo.

Pečeno bučo zmiksamo do finega in shranimo v kozarec, ter hranimo v hladilniku. Uporabljamo jo lahko za juhe, omake, njoke (kot te tukaj) ali naprej za našo sladico.

Dve tretjine mleka za puding pripeljemo do točke tik pred vretjem. Vmešamo mu bučni pire. V preostalo tretjino vmešamo sladkor in koruzni škrob ter začimbe. Vse skupaj vmešamo k segretemu mleku in med rednim mešanjem pripeljemo do vretja. Kuhamo nekaj minut, nato pa puding pokrijemo s plastično folijo za živila in ohladimo.

Med hlajenjem pudinga naredimo karamelo. V večjo ponev stresemo sladkor in ga segrevamo da se stopi in karamelizira. Takrat mu vmešamo smetano in mešamo da se sestavine dobro povežejo.

Ko je puding ohlajen zmiksamo sladko smetano skupaj s sladkorjem. Dve zvrhani žlici sladke smetane vtepemo v puding.

Mleko zmešamo s cimetom. Piškote pomakamo v mleko in polagamo na dno pekača. Premažemo s polovico pudinga in naredimo nov sloj piškotov. Čeznje z žlico polijemo 1-2 žlice karamele. Premažemo s polovico smetane in spet nadaljujemo s plastjo piškotov in karamelo. Postopek ponovimo s pudingom in zaključimo s smetano.

Smetano potresemo s krokantom in okrasimo s preostalo karamelo.

Smetanova sestavljena torta s pudingom iz hokaido buče in karamelo je super jesenska sladica, kamor zlahka skrijete zdravo pečeno muškatno ali hokaido bučo. Sploh ne boste opazili da je notri buča, saj se tako lepo nežno skrije v okuse vanilije in cimeta.