Sestavine:
Sestavine za biskvit :
- 5 jajc
- 180 gramov sladkorja
- 190 gramov Schar moke mix it ali ista količina navadne moke
- 1 pecilni prašek
- 1 vanilijev strok
- Lupinica ene bio limone
Sestavine za nadev in premaz:
- 500 ml smetane za stepanje
- 300 gramov kremnega sira sobne temperature
- 300 gramov mascarpone sira sobne temperature
- 5-7 žlic limoninega soka
- 4-6 žlic sladkorja v prahu (po okusu)
- 10-12 polovičk marelic iz vloženega kompota ali konzerve
- 1 žlica vanilijevega sladkorja
- sok od kompota
Postopek:
NatisniMoko in pecilni prašek presejemo. Sladkorju dodamo semena vanilijevega stroka in drobno naribano lupinico limone. Pekač obložimo s papirjem za peko in pečico segrejemo na 200 stopinj.
Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Iz beljakov stepemo sneg. Rumenjake in sladkor mešamo, da se sestavini dobro povežeta. Nato v sneg izmenično z metlico mešamo rumenjake in moko.
Zmes razporedimo po pekaču od pečice, obloženim s papirjem za peko. Položimo ga v segreto pečico za 10 minut.
Ko je biskvit pečen, ga zvrnemo na mokro kuhinjsko krpo, potresemo s sladkorjem v prahu (s tem preprečimo prijemanje na krpo) in skupaj s kuhinjsko krpo zvijemo v rolado. Rolado popoloma ohladimo.
Ko je rolada ohlajena, pripravimo nadev.
Sladko smetano stepemo do mehkega skupaj s sladkorjem, vanilijevim sladkorjem in vanjo počasi vmešamo, limonin sok, mascarpone in kremni sir. Eno tretjino nadeva prihranimo za okras.
Ko je biskvit hladen, ga razvijemo, pokapamo z nekaj žlicami kompota, nadevamo z narezanimi marelicami in premažemo s pripravljenim nadevom. Rolado zvijemo in tesno zavijemo v aluminijasto folijo, ter položimo v hladilnik za 2-3 ure, najbolje pa kar čez noč.
Ohlajeno rolado premažemo s preostalo kremo in postrežemo.