Anina kuhinja

Smetanova kumaričina omaka s česnom

Olupljeni kumari, česen in peteršilj.

 

Rezanje kumar.

 

Praženje česna.

 

Dodajanje začimb na kumare in česen.

 

Omaka med pokuhavanjem vode ali jušne osnove.

 

Smetanova kumaričina omaka s česnom ob pečenem krompirju s korenjem in peteršiljem.

ZAHTEVNOST: 2/5
ČAS PRIPRAVE: 30-40 minut ( skupaj s kuhanjem)

Za 2-3 osebe.

Sestavine:

– 2 srednje veliki debeli kumari
– 4 stroki česna
– 3 žlice olivnega olja
– 100 ml smetane za kuhanje
– 1 čajna žlička paradižnikovega koncentrata
– 1 čajna žlička paprike v prahu
– 1 čajna žlička narezanega peteršilja ( najbolje svežega )
– 2-3 listki narezane bazilike
– ščepec popra, soli
– čisto mali ščepec sladkorja
– polovica goveje kocke ( ali 1 dcl jušne osnove ) ( če ste vegeterjanci, ta del ne vključite v jed )

OPIS PRIPRAVE:

Naprej operemo in olupimo kumare. Pomembno je da jih lupimo od manjše pikice do pike, kjer je bila odtrgana in je večja. Prav tako olupljeno delček poskusimo, da se prepričamo da ni grenka, saj s tem lahko uničite celotno jed. Nato olupimo česen in ga narežemo čimbolj na drobno. Nadaljujemo s kumarami, ter jih narežemo na kocke velikosti približno 0,5-1 cm.
V srednje veliko posodo nalijemo olivno olje in mu dodamo narezan česen. Posodo priklopimo na največjo vročino in takoj ko česen zadiši ( ne sme postati rjav, ker bo jed posledično zato postala grenka ), dodamo narezane kumare. Vse skupaj dobro premešamo. Kumare bodo spustile sok in se tako ne bodo prijele na ponev. Dodamo jim vse ostale naštete sestavine in vse skupaj dobro premešamo. Nato dolijemo še slab deciliter vode in omako pustimo kuhati 20-30 minut. Med kuhanjem omako večkrat premešajte.
Ko bolj ali manj vsa voda izpari in nastane omaka, le to lahko postrežete zraven raznih piščančjih jedi ali krompirjevih.

Veliko užitka pri kuhanju in dober tek!