Anina kuhinja

Sladoledni čokoladni mandljevi lončki

Čas priprave: 15 minut + priprava sladoleda

Čas kuhanja: 4-5 ur ali čez noč

Količina: 2 lončka

Sestavine:

Sestavine za vanilijev sladoled: (če želite več lončkov, količino podvojite)
200 ml sladke smetane
200 ml mleka
4 rumenjaki
1 vanilijev strok ali 1 čajna žlička vanilijeve paste
40 gramov vanilijevega sladkorja
40 gramov navadnega sladkorja

Ostale sestavine:
200 gramov mlečne čokolade (ali temne ali bele)
1 čajna žlička sončničnega olja
1-2 žlice zdrobljenih mandljev
1-2 žlice celih grobo narezanih mandljev

Postopek:

Natisni

Za vse ki bi pripravljali le lončke in ne samega sladoleda, lahko kupite vanilijev sladoled. Pustite da se omehča in sestavite lončke. Nato je postopek enak kot spodaj.

Za vse, ki bi pripravljali tudi svoj sladoled pa je postopek sledeč:

Sladkorja, semena vanilijevega stroka, rumenjake zmiksamo do svetlo rumene barve.

Mleko in smetano pripeljemo do točke tik pred vretjem. Del mešanice med rednim mešanjem vlijemo v rumenjakovo zmes. Nato pa prelijemo vso rumenjakovo zmes v posodo k mleku in dobro premešamo.

Pristavimo na štedilnik in na srednjem ognju med rednim mešanjem mešamo da se krema malo zgosti – ravno toliko da se obdrži na žlički, ko jo vzamemo iz kreme. Pazimo da krema ne zavre, ker se bodo v tem primeru krema pokvarila.

Ko se krema zgosti jo prelijemo in pokrijemo po površini s folijo za živila. Ohladimo, nato pa položimo v hladilnik za vsaj 2 uri, da je popolnoma hladna.

Kremo vlivamo v ohlajen aparat za pripravo sladoleda in mešamo 25-30 minut, da se sladoled zgosti.

V primeru da aparata za sladoled nimamo ga pripravimo malo drugače. Kremo pripravimo enako. Jo ohladimo in zlijemo v posodo za v zamrzovalnik. Položimo jo v zamrzovalnik in jo vsako uro vzamemo ven ter z ročnim mešalnikom (s tistim ki ima dve metlici) zmes fino zmiksamo. To ponovimo 5x – torej 5 ur.

Vmes v kozici z debelim dnom na najnižji temperaturi stopimo mlečno čokolado. Ohladimo jo do sobne temperature in ji vmešamo žličko navadnega sončničnega olja.

V sladoled vmešamo nadrobljene mandlje. Na dno lončkov dodamo malo čokolade. Dodamo sloj sladoleda, in malo čokolade. Ponovimo. Pokrijemo s sladoledom. Na vrh zlijemo sloj čokolade in potresemo z grobo nadrobljenimi mandlji. Pokrijemo s pokrovčkom in položimo v zamrzovalnik za vsaj 4-5 ur, najbolje čez noč.

Malo časa pred postrežbo – recimo 5-10 minut vzamemo lončke iz zamrzovalnika. Zgornji sloj razbijemo in sladoled pojemo.

Pri pripravi sladoleda mi je pomagal Boschev kuhinjski robot MUM5 in sicer njegov aparat za sladoled, ki je zares odličen. Več o njem lahko najdete tukaj.

Komentarji

*Zahtevano

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

[sg_popup id=1]