Sestavine:
Sestavine za biskvit:
2 jajci
20 gramov vaniljevega sladkorja
20 gramov navadnega sladkorja
50 gramov moke
ščepec soli
+ 30 žlic mleka za navlažitev
+ 4 polne žlice Bonne Maman borovničevega džema
Sestavine za kremo:
800 ml sladke smetane za stepanje
7 lističev želatine + 50 ml sladke smetane
100 gramov svežih borovnic + žlica sladkorja
2 žlici Bonne Maman borovničevega džema
2 žlici kakava v prahu
4 polne žlice Bonne Maman čokoladnega namaza
1-2 žlice sladkorja v prahu – opcijsko
4-5 žlic limoninega soka
4-5 pesti svežih borovnic za okras
Postopek:
NatisniNajprej pripravimo biskvit. Jajca in sladkorja, ter sol stepamo 5-10 minut, da se prostornina poveča za še enkrat. Takrat v zmes dodamo presejano moko. Prelijemo v dobro namaščen pekač s premerom 22 (ali 20cm za višjo oziroma 24cm za nižjo torto) centimetrov in pečemo 10 minut v segreti pečici na 180 stopinjah. Pečen biskvit prestavimo v obod v kateremu bomo torto sestavljali. Nato ga navlažimo in ohladimo, ter premažemo z džemom.
Borovnice zmiksamo, jim vmešamo sladkor in jih na štedilniku kuhamo 3-4 minute. Ohladimo in vmešamo džem, ter limonin sok. Želatino za 10 minut namočimo v hladno vodo. Takšno ožamemo in dodamo v kozico skupaj s pripadajočo sladko smetano. Na najnižji temperaturi želatino stopimo, da se popolnoma utekočini. Odstavimo da se ohladi do časa ko jo bomo vmešalo v kremo. Čokoladni namaz na najnižji temperaturi malo segrejemo da bo bolj tekoč.
Sladko smetano stepemo do mehkega – torej ko se ob dvigu mešalk cofki zavihajo nazaj. Takrat ji med rednim mešanjem vmešamo stopljeno želatino. Tri zvrhane žlice odvzamemo in jim vmešamo čajno žličko sladkorja v prahu. Ta del bo za zgornji sloj.
Ostalo smetano razdelimo na dva dela. V en del vmešamo ohlajeno borovničevo zmes. V drugega pa kakav in čokoladni namaz. Po okusu v eno ali drugo kremo vmešamo še malo sladkorja v prahu.
Čez biskvit najprej dodamo čokoladno kremo, nato borovničevo, nato pa še smetano. Na vrh dodamo borovnice. Obod pokrijemo s folijo za živila in vse skupaj položimo v hladilnik za vsaj 5-6 ur, najbolje čez noč.
S tankim nožem torto ob obodu izrežemo in obod odstranimo. Ob robu zdrsimo z lopatko, ki ima nazobčan rob, da naredimo vzorec ali pa z vilico.