Sestavine:
Sestavine za riž:
– 350 gramov rjavega riža
– 950 ml vode
– 1 zvrhana čajna žlička soli
Sestavine za omako:
– 350-400 gramov mlete govedine (ali mletega mešanega mesa)
– 1 čebula
– 2 sveža paradižnika
– 1 rdeča paprika (ali rumena/zelena)
– 200 ml paradižnikovih mletih pelatov
– 1 čajna žlička sladke mlete paprike
– 1 melancan/jajčevec
– 1-2 stroka česna
– vejica peteršilja
– sol in poper ali čili po okusu
– 1 čajna žlička paradižnikovega koncentrata
– 1 čajna žlička sladkorja
– grški jogurt ali kisla smetana po okusu
– 2-3 kapljice CBD konopljinega olja
Postopek:
NatisniMelancan narežemo na kolobarje in jih posolimo. Ovijemo ga v aluminijasto folijo in pustimo vsaj 1 uro, da spustijo vodo. Takšne ožamemo.Na ponev dodamo žlico olja in ga dobro segrejemo. Melancane položimo v ponev in posodo pokrijemo, da se zmehčajo. Med praženjem jih obračamo in z vilico pritiskamo na kolobarje, da iz njih odteče dvečna voda. Pečene umaknemo in narežemo na manjše koščke.
Mesu dodamo 1/3 čajne žličke soli, malce popra in tretjino sladke paprike, ter ga pregnetemo. Oblikujemo manjše kroglice.
Čebulo, papriko in paradižnik narežemo na drobno. V ponvi na žlici olja popražimo čebulo. Malce jo posolimo in jo pražimo da se spusti. Dodamo mesne kroglice in jih pražimo da se nežno obarvajo. Dodamo papriko in drobno narezan česen, ter popražimo še to.
Primešamo paradižnik, pelate, koncentrat, sol, poper, peteršilj, mleto sladko papriko in neka 2 dcl vode. Posodo pokrijemo in na nizkem ognju kuhamo nadaljnih 30 minut – lahko tudi več, če nam čas dopušča. Zadnje 15 minut kuhanja vmešamo popečen melancan/jajčevec in kuhamo naprej.
Vmes ko se omaka kuha, pripravimo riž. Riž dobro operemo in ga dodamo v posodo. Zalijemo ga z vodo in jo solimo. Posodo pokrijemo in jo pristavimo na štedilnik. Vsebino zavremo in nato temperaturo znižamo na nižjo, ter riž kuhamo 10 minut. Po tem času ploščo ugasnemo in riž pustimo pokrit še dodatnih 10 minut.
Kuhan riž postrežemo skupaj z omako, ki ji po želji lahko dodamo malce grškega jogurta in sveže narezanega peteršilja. Okus obogatimo z nekaj kapljicami CBD konopljinega olja, ki bo poskrbel tudi za boljše zdravje v prihajajočih jesenskih dneh.
Rjav riž z govejimi kroglicami v paradižnikovi omaki z jajčevci/melancani in konopljinim oljem je bogat in zdrav obrok popoln za jesenski dni, ko imamo na vrtu domače jajčevce/melancane. Z dodatkom CBD konopljinega olja, ki doda zanimivo in nežno grenčino je obrok še bolj zdrav za telo.
Za vse, ki vas zanima malo več informacij o CBD konopljinem olju. —>
CBD konopljina smola in kapljice vsebujejo, aktivno učinkovino industrijske konoplje, ki uspešno blaži in umirja vrsto bolezenskih stanj. Pri svojem delu je tako uspešna, ker se veže v našemu telesu lastni endokabinoidni sistem. Naše telo jo zato takoj prepozna in sprejme kot del sebe.
Endokanabioidni sistem skrbi, da je naš organizem v ravnovesju. Uravnava veliko telesnih funkcij, kot so spanje, bolečina, vnetja, imunski sistem, stres in razpoloženje. Ščiti tudi naš nevrološki sistem in krepi možganske funkcije. Lahko bi rekli, da je endokanabinoidni sistem dirigent našega organizma, ki skrbi, da vsi elementi delujejo skladno. Ko je naše telo utrujeno, bolno ali pod stresom, ne zmore proizvajati lastnih kanabinoidov, zato potrebuje pomoč “od zunaj”. Takrat mu lahko pomagamo z vnosom rastlinskih kanabinoidov oziroma fitokanabinoidov, ki jih najdemo v konopljini smoli.
Strah ali previdnost pri uporabi CBD smole in kapljic je povsem odveč, saj CBD smola nima psihoaktivnega delovanja in je 100% naravna. Če imate doma steklenico konopljinega olja, ki ga uživate na solatah, je izdelano iz enakih rastlin kot CBD smola. Gre za industrijsko konopljo, ki je v EU dovoljena za pridelavo in prodajo.
Še več si lahko preberete TUKAJ.