Sestavine:
Sestavine:
700 gramov moke
30 gramov svežega kvasa
400 ml mleka
400 gramov pire krompirja ki ostane od kosila (ali sveže narejenega in ohlajenega)
50 gramov masla
12 gramov soli
2 žlici sladkorja
1 čajna žlička medu
+
1 jajce + dve žlici vode za premaz
+
2-3 žlice rastlinskega olja za premaz
Postopek:
NatisniMleko segrejemo. Polovici vmešamo med in nadrobimo kvas. Pustimo da vzhaja 10 minut in vmes pripravimo ostalo.
V drugo polovico mleka dodamo sladkor, narezano maslo, da se omehča in pretlačen pire krompir, ki je ostal od kosila.
V moko najprej vmešamo vzhajan kvas, nato sol, nato mlečno mešanico s krompirjem. Gnetemo 15-20 minut – če imate kuhinjskega robota njemu prepustite delo.
Testo pustimo vzhajati eno uro.
Nato ga razdelimo na 12 delov. Vsak del oblikujemo v kroglico. Odložimo na namaščen pekač in vzhajamo nadaljnih 30 minut.
Premažemo z jajcem zmešanim z malo vode in položimo v segreto pečico z vklopljeno paro na 220 stopinj za 15 minut, nato pa temperaturo znižamo na 180 in pečemo še nadaljnih 10 minut. Zadnjih nekaj minut premažemo z oljem.
V kolikor nimamo opcije v pečici dodati paro, na dno položimo manjši pekač z vodo.
Pečene štručke pokrijemo s krpo in malo ohladimo preden jih postrežemo.
Puhaste krompirjeve bige sem pripravila s pomočjo Boschevega Optimum robota in njihove vrhunske kombinirane parne pečice, ki jo najdete tukaj.