Anina kuhinja

Priprava matičnih droži – droži nastavka

Čas priprave: 4 dni +

Čas kuhanja: /

Količina: /

Sestavine:

200 gramov Bio polnozrnate ržene moke (jaz sem uporabila to iz Malince)
200 gramov postane vode (voda, ki je stala v steklenici vsaj 12 ur)

Postopek:

Natisni

1. DAN
Pripravimo čist steklen kozarček za vlaganje s pokrovom, ki naj ima prostornino 500 ml ali 1 liter.
Vanj nalijemo 35 gramov postane vode in vmešamo 40 gramov moke. Pokrovček naslonimo na kozarček in ga ne zatesnimo – samo položimo. Zmes pustimo stati do 24ur. Zmes v tem času na nekaj ur spremljamo.

2. DAN
Vonj droži lahko spominja na vonj piva/jogurta. Če ob robu kozarčka vidite majhne mehurčke, ste na pravi poti. Ko vidite mehurčke in je zmes zrasla za še enkrat, jo spet nahranimo s 40 gramov moke in 35 gramov postane vode. Pomembno je da drži nahranimo, ko rastejo in ne čakamo da padejo dol. V kolikor naša zmes iz prvega dne v 24 urah ni narasla, čakamo še nekaj ur. V kolikor se nič ni zgodilo, pričnemo od začetka.

3.DAN
Ponovno spremljamo droži in ko vidimo da so zrasle in so ob robu kozarčka vidni mehurčki, droži ponovno nahranimo. Dodamo jim 40 gramov moke in 35 gramov vode in ponovno pustimo da vzhajajo.

4.DAN
Četrti dan bi se droži morale stabilizirati. To pomeni da vam po vsakem hranjenju droži zrastejo. Droži ponovno nahranimo in pustimo stati da zrastejo. Takrat 2-3 žlice odvzamemo, preložimo v svež kozarček s pokrovom in jim dodamo 20 gramov ržene moke in 15 gramov postane vode. Premešamo in položimo v hladilnik za naslednjič. Iz ostale zmesi pečemo kruhek – po tem postopku tukaj.

Če četrti dan ni opazno da bi droži zrasle, vztrajamo s hranjenjem še nekaj dni. Droži naj bi včasih potrebovale do enega tedna da se stabilizirajo.

Sama bi prve dva tedna droži hranila vsak dan in jih ne bi dajala v hladilnik, zato da bi postale bolj močne. Ko bi pekla bi jim dodala več moke in vode in jih potrebno količino vzela stran. Tri žlice pa bi nahranila in vzdrževala za naslednjič.

Če bi po dveh tednih droži lepo rasle in delale, pa bi jih potem začela shranjevati v hladilniku. V hladilniku jih ne potrebujete hraniti.
Če droži več kot 5 dni ne boste uporabljali, jih vzamite iz hladilnika, nahranite z 20 gramov moke in 15 gramov postane vode in položite nazaj, da ne bodo predolgo brez hrane.

Ko vaše droži lepo pridno vzhajajo ob hranjenjih,  jih lahko namesto ržene moke začnete hraniti z belo ali drugo moko in sčasoma bodo vaše matične droži postale svetle barve, tako kot te moje na sliki.

Sama sem matične droži pripravljala z rženo polnozrnato moko iz Malince, katero sliko pripenjam tukaj. Zdaj pa droži hranim z njihovo svetlo pirino moko ali belo pšenično moko.

Komentarji

*Zahtevano

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

[sg_popup id=1]