Anina kuhinja

Preprosti črni gozdiček v kozarčku

Čas priprave: 10-15 minut

Čas kuhanja: /

Količina: 3 kozarčki

Sestavine:

Sestavine za biskvit (lahko ga nadomestite s hitrejšo verzijo mletih čokoladnih piškotov):
2 majhna jajca
4 žlice moke
3 žlice grenkega kakav v prahu
5 žlic mleka
5 žlic rastlinskega olja
5 žlic sladkorja
1/2 vrečke pecilnega praška
ščepec soli

Sestavine za kremo:
250 ml Zelene doline sladke smetane za stepanje
2x Zelene Doline vanilijev jogurt
1-2 žlici sladkorja v prahu – po okusu
1-2 žlici limoninega soka – po okusu

+ 3 zvrhane čajne žličke mareličnega džema
+ nekaj žlic mleka za navlažitev biskvita


Sestavine za višnjev preliv:

350 gramov višenj v kompotu – polovica večjega kozarčka
3-4 žlice limoninega soka
1-2 žlici sladkorja v prahu
200 ml vode
2 zvrhani žlici koruznega škroba
1/4 čajne žličke cimeta

Postopek:

Natisni

Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Beljake stepemo do čvrstega in jim vmes dodamo ščep soli.

Rumenjakom dodamo sladkor, vanilijev sladkor in jih stepamo do svetlo rumene barve.

Takrat dodamo olje, mleko, moko, kakav in pecilni prašek. Na hitro premešamo in po delih vmešamo še sneg.

Prelijemo v dobro namaščen večji pekač in položimo v segreto pečico na 180 stopinj za 15 minut. Če po tem času zobotrebec iz biskvita pride ven čist vzamemo iz pečice, drugače pa pečemo še minuto ali dve.

Biskvit ohladimo. Iz biskvita izrežemo krogce v velikosti dna izbranih kozarčkov. Malo jih namočimo z mlekom, da bo biskvit sočen.

Nato mu dodamo mareličen džem.

Sladko smetano s sladkorjem v prahu stepemo do čvrstega. Nato z lopatko počasi vmešamo jogurta in limonin sok. Po okusu dodamo še malo sladkorja ali limoninega soka in kremo razporedimo v pripravljene kozarčke. Položimo v hladilnik za čas hlajenja višnjevega preliva.

Višnje s kompotovo tekočino dodamo v kozico in pripeljemo do točke tik pred vretjem. V posodici zmešamo vodo, koruzni škrob, sladkor in limonin sok. Vse skupaj vmešamo k vročemu kompotu in kuhamo nekaj minut da se zgosti. Vmešamo še cimet, nato pa pokrijemo s folijo za živila direktno po površini – tako se ne bo naredila skorjica. Ohladimo.

Ohlajen preliv dodamo na vrh kozarčkov in postrežemo. Če smo uporabljali kozarčke s pokrovi, jih lahko tudi pokrijemo in hranimo v hladilniku ali pa vzamemo s sabo na piknik, v službo ali na izlet.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.