Sestavine:
Sestavine za testo:
2 jajci
100 gramov moke
100 gramov sladkorja
ščepec soli
1/2 čajne žličke pecilnega praška
40 ml sončničnega ali drugega rastlinskega olja
30 ml mlačne vode
+
80 ml mleka za vlaženje
2 žlici mareličnega džema
Sestavine za puding:
500 ml mleka
1 vrečka vanilijevega pudinga
2 žlici sladkorja
Sestavine za kremo:
500 ml ohlajenega kuhanega vanilijevega pudinga
800 ml sladke smetane za stepanje
7 lističev želatine
3 žlice vanilin sladkorja v prahu
2-3 žlice limoninega soka
sadje po izbiri
Postopek:
NatisniDve tretjine mleka za puding pripeljemo do točke tik pred vretjem. V preostalo mleko z metlico vmešamo prašek in sladkor. Vlijemo k vrelem mleku in med rednim mešanjem na srednji do višji temperaturi kuhamo, da se zgosti. Po površini pokrijemo s folijo za živila in ohladimo.
Jajci ločimo na beljake in rumenjake. Iz beljakov stepemo sneg in jim med stepanjem dodamo ščepec soli.
Rumenjakoma dodamo sladkor in jih stepamo vsaj 10 minut, da se prostornina poveča za vsaj še enkrat in postane zmes svetlo rumena.
Moko in pecilni prašek zmešamo in presejemo. Olje in vodo izmerimo v merilni lonček. V rumenjakovo zmes po treh delih dodajamo suhe in tekoče sestavine, dokler ni vse vmešano. Na koncu z lopatko počasi po treh delih vmešamo še sneg.
Takoj prelijemo v pripravljen, namaščen tortni pekač, ki smo ga obložili tudi s papirjem za peko. Položimo v segreto pečico na 180 stopinj za 18 minut – dokler zobotrebec iz biskvita ne pride ven popolnoma čist.
Odstranimo iz oboda in ohladimo na rešetki.
Ohlajen biskvit namočimo z mlekom in premažemo z mareličnim džemom. Okrog biskvita dodamo tortni obod.
Želatino namočimo v mrzlo vodo za 10 minut. V kozico dodamo toliko vode da pokrijemo dno. Segrejemo jo na najnižji temperaturi na štedilniku. Dodamo ožeto želatino in med občasnim mešanjem počakamo da se popolnoma stopi.
Vmes sladko smetano stepamo do točke ko se začne peniti. Takrat ji vmešamo sladkor. Tri zajemalke smetane dodamo k pudingu. Dodamo tudi limonin sok in z metlicami fino zmiksamo da se puding lepo vmeša v smetano.
Preostalo penasto smetano s sladkorjem miksamo naprej in ji med hitrim rednim mešanjem vmešamo stopljeno želatino. Miksamo da se očvrsti do točke ko se od metlic lepo poznajo obrisi. Takšno z lopatko vmešamo k puding kremi.
Po okusu sladkamo, dodamo še malo limoninega soka. Nato pa 7-8 žlic prihranimo za okras, ostalo pa vlijemo čez pripravljeno podlago v tortni obod. Pokrijemo s folijo in položimo v hladilnik za vsaj 6-7 ur – najbolje čez noč.
S tankim nožem zdrsimo ob robovih in nato obod odstranimo. Z nožem poravnamo površino kreme če se je kje “ranila”. Okrasimo s prihranjeno kremo in izbranim sadjem.
Vanilijevo puding sadno torto sem pripravljala z novim Boschevim kuhinjskim robotom Serie 6 in s pomočjo Boscheve vrhunske kombinirano parne pečice.