Sestavine:
2500-3000 gramov razkoščičenih češenj
500 gramov trsnega nerafiniranega sladkorja (ali navadnega)
1 čajna žlička cimeta
60-80 ml ruma
sok 1 manjše limone
Postopek:
NatisniČešnje razkoščičimo in jih grobo zmiksamo, tako da jih stresemo v multipraktik in z enim-dvema impulzoma le grobo razrežemo. Sama sem jih razkoščičila s stekleno slamico. (ideja 😉 )
Takšne pretresemo v večji pekač in dodamo vse ostale sestavine. Premešamo in položimo v segreto pečico na 180 stopinj. Pečemo 3-4 ure, s tem da prvi dve uri mešamo vsake 30 minut, zadnjo uro pa bolj pogosto.
Ko večina tekočine izhlapi vzamemo 1 čajno žličko marmelade in jo ohladimo v hladilniku. Če nam gostota in okus ustrezata je pripravljena. Če ne, dodamo še malo sladkorja, če je premalo sladka in kuhamo še malo dlje, če je preredka.
Pečeno marmelado nadevamo v sterilizirane kozarčke. Sama sterilizirane kozarčke dodatno pripravim še tako, da v prvega dodam malo ruma. Kozarček zaprem in premešam. Rum prelijem v drug kozarček in v prvega nadevam marmelado. Postopek ponovim z vsemi kozarčki.
Kozarčke dobro zatesnim in zavijem v odejo, da se počasi ohladijo.
Preprosto pečeno češnjevo marmelado brez želirnega sladkorja sem pripravljala s pomočjo mešalnika od Boschevega Optimum kuhinjskega robota in Boscheve kombinirane parne pečice.