Anina kuhinja

Praznični mlečni riž z mascarpone sirom

Čas priprave: 5 minut

Čas kuhanja: 20 minut

Količina: 4 manjše porcije

Sestavine:

 • 250 gramov okroglozrnatega riža
 • 1 liter mleka
 • 1/2 čajne žličke cimeta
 • 1/4 čajne žličke mletih klinčkov ali 2 nemleta klinčka
 • 1 vanilijev strok ali 1 žlica burbonskega vanilijevega sladkorja
 • 3-4 žlice sladkorja
 • 250 gramov sira mascarpone
 • majhen ščepec soli

Postopek:

Natisni
 1. Mleko zlijemo v večjo posodo. Pripeljemo ga do vretja. Takrat vanj stresemo riž, ki ga ne operemo, saj želimo da od sebe spusti škrob in zgosti jed.

 2. V posodo stresemo cimet, klinčke, semena iz vanilijevega stroka, sladkor in sol. Vsebino premešamo in stresemo v posodo.

 3. Vsebino pripeljemo do vretja nato pa temperaturo znižamo na manjšo (3/9) in riž med rednim mešanjem kuhamo nadaljnih slabih 20 minut. Najbolje je da ga po tem času preizkusite in sami ocenite če je dovolj kuhan za vaš okus.
 4. Ko je riž kuhan mu vmešate mascarpone sir in ga še enkrat pripeljete do vretja.

 5. Mlečni riž postrežete.

Mlečni riž je popoln za zajtrke in večerje. Z dodatkom začimb in mascarpone sirom je neverjetno bogat, slasten in kot nalašč za bližajoče praznike. 😉

Komentarji

 1. Zadnje čase sem postala obsedena z mlečnim rižem. 🙁 Ta teden sem ga jedla čisto vsak dan, če ne za zajtrk, pa za večerjo 🙂 Tale recept z zimskimi začimbami mora biti odličen, ga bom preizkusila. Vprašala pa bi še, kje se lahko kupi te luštne posodice v obliki kapljice? 🙂 Ful so mi všeč, po obliki in ker tako lepo vsebina zleti v posodo 🙂 LP

  1. Maja, mlečni riž je zakon. Tudi pri meni je večkrat na meniju. 🙂 Res poskusi to varianto z začimbami in sirom. Odlična je. 😉

   Ta mala posodica je bila kupljena že leta nazaj in če sem čisto iskrena nimam pojma kje. Doma imam ogromno nekih posodic, zaradi fotografij jedi in nekatere so res že dolgooo z mano. :/ Res mi je žal, ampak tudi sanja se mi ne od kje je. Če se slučajno spomnim, pa javim tukaj spodaj.

   Praznični pozdravček,
   Ana

 2. Zelo preprosta priprava in zelo okusna jed. Mascarpone doda eno posebno noto, zaradi katere ta jed ima nepozaben okus. Bravo!

Komentarja ni mogoče oddati.