Anina kuhinja

Portugalska kostanjevo čokoladna torta s stepeno smetano

Čas priprave: 25 minut

Čas kuhanja: 30 minut

Količina: 24 cm tortni pekač

Sestavine:

  • 6 jajc
  • 180 gramov kvalitetne temne čokolade
  • 120 gramov rjavega ali trsnega sladkorja (ali navadnega)
  • 1 žlica vanilijevega sladkorja
  • ščepec soli
  • 8 žlic masla
  • 2 žlici koruznega škroba
  • 1 zravnana čajna žlička pecilnega praška
  • 150-200 gramov drobno narezanega skuhanega in olupljenega kostanja
  • 200 ml sladke smetane + žlica sladkorja v prahu
  • 5-6 žlic kostanjeve kreme (lahko jo tudi izključite) – recept tukaj

Postopek:

Natisni
  1. Nadrobljeno čokolado, sladkor, vanilijev sladkor, sol in maslo pristavimo nad vodno kopeljo in počasi stopimo med rednim mešanjem.

  2. Kostanj skuhamo in olupimo, ter drobno narežemo. Da bomo dobili okrog 150 gramov olupljenega kostanja, moramo skuhati kar nekje 250-300 gramov kostanja v lupini. Jajca stepemo.
  3. V stopljeno čokolado, ki je sobne temperature postopoma med rednim mešanjem vmešamo jajca, nato vmešamo presejan škrob in pecilni prašek in čisto na koncu še kostanj.

  4. Vsebino prelijemo v dobro nameščen pekač. (lahko tortni, lahko pa tudi klasični 25x30cm za končno obliko kock) Pekač položimo v segreto pečico na 180 stopinj, z ventilacijsko funkcijo za 25-30 minut, oziroma dokler zobotrebec iz peciva ne pride ven čist.
  5. Torto ohladimo in prestavimo iz pekača. Premažemo s kostanjevo kremo in mehko stepeno smetano in postrežemo.