Sestavine:
- Sestavine za testo:
- 500 ml mleka
- 20 gramov kvasa
- 850 gramov pšenične moke
- 100 gramov masla
- 6 žlic medu
- 1 žlica burbonskega vanilijevega sladkorja
- 3 žlice ruma
- 1 zravnana čajna žlička soli
- limonina lupinica ene limone ali 1/3 čajne žličke posušene limonine lupinice
- Ostale sestavine:
- 10 zvrhanih žlic čokoladnega namaza
- 6 žlic mandljevih lističev
- 1 rumenjak
- 3 žlice mleka
Postopek:
Natisni- Mleko segrejemo do toplega. V polovico vmešamo čajno žličko medu in nadrobimo kvas, ga pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati vsaj 10–15 minut. (moj je tako pridno vzhajal, da mi je umazal tudi krpo 😉 )
- V drugo polovico dodamo preostali med, narežemo maslo in počakamo, da se v mleku počasi stopi. Dodamo mu rum in limonino lupinico.
- Moko presejemo in v sredini naredimo luknjo. V moko ob njej najprej vmešamo vzhajan kvas.
- Nato vmešamo sol in nazadnje še stopljeno maslo v mleku ter rum.
- Testo zgnetemo. Nastalo testo bo dokaj lepljivo, kar naj vas ne prestraši, takšno namreč mora biti. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem slabo uro.
- Testo razvaljamo na pravokotnik debeline 0,5-1 centimetra in ga položimo na papir za peko, na pekač.
- Po sredini ga dobro namažemo s čokoladnim namazom in ob strani zarežemo v testo trakove, ki jih nato prepletemo.
- Pletenko premažemo z rumenjakom zmešanim z mlekom in po njej potresemo mandljeve lističe.Vzhajamo jo pol ure.
- Vzhajano položimo v segreto pečico na 180 stopinj (zgornjo tretjino) za 25-30 minut.Pečeno pokrijemo z vlažno krpo, da se skorja omehča.
Preprosto slastna! 😉