Anina kuhinja

Brezglutenski pesto polžki z mocarelo

Čas priprave: 40 minut

Čas kuhanja: 35 minut

Količina: 25 polžkov

Sestavine:

  • Sestavine za testo:
  • 600 gramov Schaer moke Mix it
  • 300-330 ml vode
  • 2/3 kocke kvasa
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 1 zravnana čajna žlička sladkorja
  • Ostale sestavine:
  • 4 pesti naribane topljive mocarele
  • 2 pesti sveže bazilike
  • 60 gramov pinjol
  • 3 žlice naribanega parmezana
  • sol za pesto po okusu
  • olivno olje za pesto do željene gostote
  • 1 jajce + 2 žlici sladke smetane

Postopek:

Natisni
  1. Začnemo s pripravo testa. Kvas nadrobimo v osladkano vodo in ga pustimo vzhajati vsaj 10 minut. Moko presejemo in ji ob rob dodamo sol. V sredini moke naredimo luknjo in vanjo počasi vmešamo vzhajan kvas. Vse sestavine zmešamo v enotno zmes. Ta zna biti dokaj lepljiva, a ji ne dodajajte moke. Pokrijte jo s krpo in pustite da testo vzhaja.
  2. Med vzhajanjem pripravite pesto. Pinjole popražite da nežno porjavijo. Liste bazilike in sol v možnarju zdrobimo do finega. Vmešamo česen in pinjole in ponovno drobimo do finega. Za lažje drobljenje sestavinam dodamo kakšno žlico olivnega olja. V pripravljen pesto z žlico vmešamo parmezan in toliko olivnega olja da dobimo gostoto, ki se bo po testu lepo mazala.
  3. Vzhajano testo razvaljamo na pravokotnik debeline 3-4 mm. Premažemo ga s pestom in potresemo s sirom.

  4. Testo zvijemo v rolado in ga narežemo na kolobarje debeline 2 cm. Polžke polagamo v namaščen pekač. Premažemo jih s stepenim jajcem, ki smo ga zmešali s sladko smetano.
    Polžke pokrijemo in jih pustimo vzhajati 30 minut, nato jih položimo v segreto pečico na 200 stopinj za 30-35 minut.
  5. Če želimo mehko skorjo, takoj pečene pokrijemo z vlažno krpo, da se vsaj malo ohladijo.

Kvašeni polžki ne potrebujejo biti sladki, da so dobri. Lahko so tudi slani. V tej italjanski kombinaciji so res nekaj posebnega.

 

Schaer