Sestavine:
- Sestavine za testo:
- 600 gramov Schaer moke Mix it
- 300-330 ml vode
- 2/3 kocke kvasa
- 1/2 čajne žličke soli
- 1 zravnana čajna žlička sladkorja
- Ostale sestavine:
- 4 pesti naribane topljive mocarele
- 2 pesti sveže bazilike
- 60 gramov pinjol
- 3 žlice naribanega parmezana
- sol za pesto po okusu
- olivno olje za pesto do željene gostote
- 1 jajce + 2 žlici sladke smetane
Postopek:
Natisni- Začnemo s pripravo testa. Kvas nadrobimo v osladkano vodo in ga pustimo vzhajati vsaj 10 minut. Moko presejemo in ji ob rob dodamo sol. V sredini moke naredimo luknjo in vanjo počasi vmešamo vzhajan kvas. Vse sestavine zmešamo v enotno zmes. Ta zna biti dokaj lepljiva, a ji ne dodajajte moke. Pokrijte jo s krpo in pustite da testo vzhaja.
- Med vzhajanjem pripravite pesto. Pinjole popražite da nežno porjavijo. Liste bazilike in sol v možnarju zdrobimo do finega. Vmešamo česen in pinjole in ponovno drobimo do finega. Za lažje drobljenje sestavinam dodamo kakšno žlico olivnega olja. V pripravljen pesto z žlico vmešamo parmezan in toliko olivnega olja da dobimo gostoto, ki se bo po testu lepo mazala.
- Vzhajano testo razvaljamo na pravokotnik debeline 3-4 mm. Premažemo ga s pestom in potresemo s sirom.
- Testo zvijemo v rolado in ga narežemo na kolobarje debeline 2 cm. Polžke polagamo v namaščen pekač. Premažemo jih s stepenim jajcem, ki smo ga zmešali s sladko smetano.
Polžke pokrijemo in jih pustimo vzhajati 30 minut, nato jih položimo v segreto pečico na 200 stopinj za 30-35 minut. - Če želimo mehko skorjo, takoj pečene pokrijemo z vlažno krpo, da se vsaj malo ohladijo.