Zaradi kolektivnega dopusta bodo vsa naročila oddana ali plačana po 25.04.2025, v dostavo predana po 5.5.2025. Hvala za razumevanje.

Anina kuhinja

Pečene orehove potičke

Čas priprave: 1-2 uri

Čas kuhanja: 17-18 minut

Količina: Cca 15-20 potičk

Sestavine:

Sestavine za testo:
700 gramov bele moke
2,7 dcl mleka
80 gramov sladkorja
1 polna čajna žlička soli (8 gramov)
1 kocka svežega kvasa (40 gramov)
100 gramov masla sobne temperature
3 večja jajca
5-7 žlic ruma

Sestavine za nadev:
800 gramov mletih orehov
450 ml sladke smetane
2 žlici masla
4 žlici sladkorja v prahu
6 žlic medu
4 žlice ruma
limonina lupinica ene bio limone
1 čajna žlička cimeta

+ 6-8 žlic sladkorja
+ 6-8 žlic mletih orehov
+ mleko ali stepeno jajce za premaz

Postopek:

Natisni

1. del

2. del

 

Moko presejemo v skledo. Mleko razdelimo na dva dela in ju pogrejemo do toplega.

V en del dodamo žličko sladkorja, premešamo in nadrobimo kvas. Pustimo vzhajati 10-15 minut. V drug del mleka dodamo preostali sladkor in maslo, ter rum. Pustimo stati 10-15 minut.

Jajca stepemo.

V moko najprej vmešamo vzhajan kvas. Ko je ta vmešan dodamo sol. Nato pa sladko mleko z maslom, nazadnje pa še jajca. Gnetemo ali mešamo s kuhinjskim robotom vsaj 15 minut, najbolje kar 20. Če je testo preveč lepljivo dodamo še maksimalno 40 gramov moke. Mora pa biti izjemno in mehko.

Po gnetenju oblikujemo hlebček, malo ga pomokamo in pustimo vzhajati 45 minut.

Pripravimo nadev. Sladko smetano in maslo zavremo. Orehe zmešamo s sladkorjem in cimetom. Dodamo rum, med, limonino lupinico in prelijemo s smetano. Premešamo, pokrijemo in ohladimo.

Testo razdelimo na dva dela. Vsak del posebej razvaljamo v pravokotnik debeline 2-3 mm maksimalno. Premažemo s polovico nadeva. Potresemo s polovico sladkorja in mletih orehov. Tesno zvijemo in zrežemo na potičke debeline cca 3-4 centimetre.

Polagamo jih na papir za peko. Takšne vzhajamo 20-30 minut. Nato jih premažemo z mlekom ali jajcem in pečemo na 200 stopinj na zgornji tretjini pečice 17-18 minut.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

[elfsight_instagram_feed id="1"]