Sestavine:
3,5 kg sliv
450 gramov trsnega sladkorja (ali navadnega)
2 žlici vanilijevega sladkorja
3 žlice limoninega soka
5 kapljic limoninega eteričnega olja ali lupinica ene bio limone
3 cimetove palčke
1 dcl ruma
Postopek:
NatisniPrvi del:
Drugi del:
Kozarčke in pokrovčke položimo na pekač od pečice in v segreto pečico na 100 stopinj za 10-15 minut, da se sterilizirajo.
Slive operemo in razkoščičimo. Razpolovljene dodajamo na večji pekač. Po želji jih lahko tudi narežemo na manjše koščke, če ne želimo večjih lupin v sami marmeladi. (Jaz jih obožujem – zato jih le prepolovim)
Pečico segrejemo na temperaturo 180 stopinj.
Slivam dodamo sladkor, vanilijev sladkor, cimet, limonin sok in limonino eterično olje, ter jih dobro premešamo. Pekač položimo na obložen pekač od pečice s papirjem za peko – za vsak slučaj, da ne umažemo same pečice med kuhanjem. Pazimo da slive ne segajo čisto do vrha pekača, ampak pustimo kakšen cm prost.
Pekač s sladkanimi slivami položimo v pečico in jih pečemo. Med peko jih na 15 minut mešamo. Po dveh urah peke prilijemo rum.
Slive pečemo vsaj 3 ure – odvisno od željene gostote marmelade. Gostoto preverite tako da žličko marmelade vzamete in ohladite. Če vam je gostota primerna, potem s peko zaključite.
Marmelado pretočite v sterilizirane kozarčke in jih dobro zatesnite.