Anina kuhinja

Palačinke

Palačinka je jed, pripravljena iz mleka, jajc, moke in soli. Lahko pa so osnovni masi dodani sladkor, zelišča, začimbe … Masa se speče na ponvi z oljem. Pečeno palačinko namažemo z različnimi nadevi.

Narejena zmes za palačinke.

Motna palačinka pripravljena da jo obrnemo.

ZAHTEVNOST: 2/5
ČAS PRIPRAVE: pol ure

Za 20-25 palačink.

SESTAVINE:

– 1 liter mleka
– 500 g moke ( odvisno od željene debeline – če želite debele naredite bolj gosto maso)
– 4 jajca
– 1 vrečka vanilin sladkorja
– ščepec soli
– 1/3 dcl sončničnega olja

OPIS PRIPRAVE:

    V posodo stremo 4 jajca, dodamo moko, mleko, sol, olje, vanilin sladkor. Vse to dobro zmiksamo, da ne nastanejo grudice. Ker smo olje dodali v maso, nam ga ni potrebno dodajati na ponev preden nanjo zlijemo maso za palačinke.
   V manjšo ponev zlijemo 1 srednjo veliko zajemalko mase. Na eni strani jo pečemo na temperaturi 8/9 toliko časa da zmes ne zgleda več tekoča in se ne sveti več temveč postane motna oziroma pečena. Nato jo obrnemo za par sekund, toliko da se ji na drugi strani naredi kakšna zapečena pikica. Takšne odstranimo na krožnik ter jih sproti pokrivamo z drugim krožnikom obrnjenim naokrog, da bodo ostale tople. Tako jih pokrijte tudi če vam kakšna ostane in ne želite da bi se vam posušile in postale ob krajeh trde.Postopek ponavljajte toliko časa da vam zmanjka zmesi.
   Palačinkam nato lahko dodamo čokoladni namaz (recept zanj najdete tukaj ), marmelado, in vrsto drugih nadevov.

Veselo palačinkanje in DOBER TEK!