Anina kuhinja

Naši vanilijeva tortica

Čas priprave: 35 minut

Čas kuhanja: /

Količina: 8 kosov - pekač premera 24 cm

Sestavine:

  • Sestavine za piškotno podlago:
  • 300 gramov piškotov
  • 1-2 žlici ruma
  • 70 gramov masla
  • Sestavine za vanilijevo kremo:
  • 150 gramov kristalnega sladkorja
  • 4 rumenjaki
  • 120 gramov pšenične moke
  • 1 žlica vanilijevega sladkorja ali čajna žlička vanilijeve esence
  • 3 žlice limoninega soka
  • 1/3 čajne žličke naribane limonine lupinice
  • 750 ml polnomastnega mleka
  • Ostale sestavine:
  • 2-3 večji našiji ali hruške
  • 2 lista želatine
  • 170 ml vode
  • 1-2 žlici limoninega soka

Postopek:

Natisni
  1. Maslo stopimo na najnižji temperaturi. Piškote zmiksamo v električnem mešalniku. Dodamo jim rum, ter maslo in vse skupaj ponovno zmiksamo, da se sestavine dobro premešajo.

  2. Vzamemo obod od tortnega pekača. Rob namastimo in obložimo s papirjem za peko. (maščoba bo poskrbela da se bo peki papir prijel in nam ne bo nagajal).
    Obod položimo na podlago, na kateri bomo torto servirali.

  3. V obod stresemo zmlete piškote in jo z rokami tesno pritisnemo ob dno. Položimo jih v hladilnik.

  4. Nadaljujemo s pripravo kreme. Jajca ločimo in beljake prihranimo za kakšno drugo jed ali sladico. Rumenjakom dodamo sladkor, vanilijev sladkor, ter ji z ročnim mešalnikom stepamo dokler ne postanejo svetlo rumene barve. Dodamo jim limonino lupinico in limonin sok.

  5. Mleko segrejemo v večji posodi. Pripeljemo ga do točke, da skoraj zavre.Dva decilitra mleka odlijemo stran in ju počasi vlijemo v jajčno zmes. Med vlivanjem neprestano stepamo z ročnim mešalnikom. Ko je mleko vmešano, v zmes vmešamo še moko.

  6. Vzamemo metlico in pripravljeno jajčno zmes počasi, med rednim mešanjem vlijemo v preostalo vroče mleko. Počakamo da vsebina nežno zavre (da se začnejo spuščati mehurčki na površje), nato pa temperaturo znižamo na manjšo in med neprestanim mešanjem, kremo kuhamo še nekaj minut. Pazimo da dobro mešamo po dnu posode, saj se krema rada prime.

  7. Skuhano kremo prelijemo na piškotno dno. Kremo ohladimo na sobno temperaturo, nato pa jo položimo v hladilnik za vsaj 3-4 ure. Najbolje pa kar čez noč.

  8. Ko je krema strjena in ohlajena, pripravimo zadnji del. V mrzlo vodo namočimo lista želatine. Ko se omehčata ju ožamemo in dodamo skupaj z vodo v manjšo kozico. Vsebino na manjši temperaturi segrevamo dokler se želatina popolnoma ne razpusti.
  9. Naši olupimo, narežemo na četrtine, ter mu odstranimo peške in muhe. Z mandolino ga narežemo na tanke rezine in jih za 10-15 sekund položimo v vrel krop. Nato pa fino odcedimo in ohladimo.

  10. Rezine poljubno zložimo na ohlajeno torto in premažemo (ali pa kar prelijemo) s pripravljeno želatino. Torto položimo nazaj v hladilnik, da se želatina strdi. Nato pa snamemo obod in jo razrežemo, ter postrežemo.

Tortica brez peke, in z dodatnim bonusom, saj lahko pri pripravi uporabite vse piškote, ki so vam ostali v shrambi in nič ne izgleda, da jih bo kdo pojedel. Sama sem uporabila mešanico brizganih piškotov in klasičnih maslenih piškotov, ki so že izgubili svojo hrustljavo veličino. 😉