Anina kuhinja

Najboljši kvašeni pustni flancati

Čas priprave: 2 uri

Čas kuhanja: 30 minut

Količina: 12-14

Sestavine:

  • 500 gramov moke
  • 2/3 kocke svežega kvasa Fala
  • 50 gramov sladkorja
  • 50 ml sončničnega olja
  • 250 ml mleka
  • limonina lupinica polovice bio limone
  • 1/3 čajne žličke soli
  • 25 ml ruma
  • 4 rumenjakov
  • sladkor v prahu

Postopek:

Natisni

Poskrbimo da so vse sestavine sobne temperature. Mleko segrejemo do toplega.

V polovico toplega mleka vmešamo žličko sladkorja in vanj nadrobimo kvas. Pustimo ga vzhajati 10 minut. V drugo polovico dodamo sladkor in počakamo da se stopi.

Medtem presejemo moko in ji na sredini naredimo luknjico. Vanjo vmešamo vzhajan kvas. Dodamo sol, premešamo. S kuhalnico počasi in nežno vmešamo rumenjake, limonino lupinico, rum, olje in preostalo sladko mleko.

Zmešano testo malce pregnetemo z roko – nič zato če se malo prijema. V primeru da se res močno prijema dodamo malce moke. Testo pokrijemo in ga pustimo vzhajati eno uro.

Po tem času testo razvaljamo na debelino polovice centimetra in ga zrežemo na 12-14 kosov. Velikost je odvisna od željene velikosti končnih flancatov. Predstavljajte si da bo končni flancat po vzhajanju in cvrtju približno še enkrat večji.

Flancatom zarežemo dve večji zarezi (morata biti zelo veliki, da ostaneta kljub vzahajanju) pokrijemo s krpo in pustimo na toplem slabo uro. Zadnjih nekaj minut začnemo segrevati olje. Olje segrejemo na srednjo temperaturo (4-5/9).

Ko je olje segreto, mu dodamo flancate. Ti morajo imeti dovolj prostora, da lahko narastejo. Nato jih pokrijete s pokrovko in pustite, da se cvrejo nekje 2 minuti na vsaki strani oziroma dokler na spodnji strani ne postanejo zlato rjave barve. Nato jih odkrijete in obrnete ter jih tudi na drugi strani cvrete ravno toliko časa, kot ste jih pekli na prvi strani.

Ocvrte položimo na papirnate brisačke da vpijejo odvečno maščobo in jih potresemo s sladkorjem v prahu.

Noro dober recept za kvašene pustne flancate, ki se jim zelo lepo delajo tudi pase in niso dobri le po okusu ampak tudi izgledajo odlično.

 

Komentarji

  1. Heii. Misliš, da bi tudi tako lepo uspeli, če bi pšenično belo moko nadomestila s kakšno drugo? Recimo pirino?
    Drugače imaš pa itak same 🔝 recepte!! 😊

Komentarja ni mogoče oddati.