Sestavine:
750-780 gramov bele moke (ali pirine)
70 gramov masla sobne temperature (ali margarine)
3 rumenjaki
1 polna čajna žlička soli
400 ml mleka
2/3 kocke Fala kvasa
1 čajna žlička sladkorja ali medu
1 rumanjeka + 1-2 žlici vode
Postopek:
NatisniMoko presejemo v skledo. Mleko segrejemo do toplega in ga osladkamo. Vanj nadrobimo kvas in ga pustimo stati 5-10 minut.
V moko vlijemo vzhajan kvas. Malo premešamo in dodamo sol, nato pa še maslo in jajca. Gnetemo 10 minut, nato pa testo pustimo vzhajati 1 uro.
Testo razdelimo na 8-9 delov in vsak del oblikujemo v hlebček, nato pa ga z rokami povaljamo v obliko banane in jo na robu priščipnemo. (ta del poljubno lahko izpustite)
Banane razporedimo skupaj na pekač obložen s papirjem za peko. Pustimo jih vzhajati 30 minut, nato pa jih premažemo z mešanico rumenjaka in vode.
Položimo jih v segreto pečico na 200 stopinj za 10 minut, nato pa temperaturo znižamo na 180 in pečemo še nekih 15-20 minut.
Pečene pokrijemo z vlažno krpo.