Sestavine:
500 gramov moke
400 ml polnomastnega mleka
Vrečka suhega kvasa
50 gramov masla
1 čajna žlička sladkorja
10 gramov soli
olje za premaz
Postopek:
NatisniMleko segrejemo do toplega in vmešamo maslo in sladkor.
Kvas vmešamo v moko, nato pa vmešamo še sol.
Gnetemo 15-20 minut. Testo pustimo vzhajati 1 uro.
Razdelimo ga na 6-8 delov. Vsak del posebej oblikujemo v kroglico. Kroglice zložimo na tesno skupaj na dobro namaščen pekač.
Pekač pokrijemo in vzhajamo 30 minut.
Nato jih pečemo na 220 stopinj 20 minut, z vključeno paro ali dodanim kozarčkom vode na dnu, če parne pečice nimate. Po desetih minutah premažemo z oljem in pečemo še 5-10 minut.
Pečene pokrijemo z vlažno krpo, če želimo mehko skorjo. Če želimo hrustljavo pa jih ohladimo na rešetki.
Mlečni banan kruh sem pripravljala s pomočjo Boschevega kuhinjskega robota MUM5 s tehtnico in Boscheve kombinirane parne pečice.