Sestavine:
700 gramov pirine bele moke ali navadne bele
300-350 ml mleka
80 gramov masla
2/3 kocke svežega kvasa
1 čajna žlička sladkorja
1 čajna žlička soli
2-3 žlic sezama
1 rumenjak + 3 žlice vode
Postopek:
NatisniMoko presejemo.
Mleko segrejemo do toplega. Razdelimo ga na dva dela. V en del vmešamo maslo. V drugega vmešamo sladkor in nadrobimo kvas. Pustimo ga vzhajati 10-15 minut.
Vzhajan kvas vmešamo v moko, nato pa vmešamo še, mleko z maslom, sol in testo gnetemo 10 minut. Če je pregosto dodamo še malo mleka.
Pustimo ga vzhajati 1 uro, nato pa ga razdelimo na 8 delov.
Vsak del razdelimo na tri dele in ustvarimo tri svaljke. Robove stisnemo skupaj in jih prepletemo v kito. Na koncu robove spet stisnemo skupaj in oba stisnjena konca spodvihamo pod kito.
Kito položimo na papir za peko in jo z rokami malo potlačimo. Premažemo z zmešanim rumenjakom z vodo in potresemo s sezamom. Pustimo vzhajati 30 minut, nato pa položimo v segreto pečico na 240 stopinj na zgornjo tretjino za 12-13 minut, da se zlato rjavo zapečejo. V kolikor imamo parno pečico za peko vklopimo drugo stopnjo pare.
Pečene pokrijemo z vlažno krpo, da se skorja malo omehča.
Pletenke s sezamom sem pripravljala v mojem Boschevem OptiMUM-u, ki je res neverjetno zmožen kuhinjski robot. Pekla pa sem jih v Boschevi kombinirani parni pečici, ki ji poleg peke lahko vključiš paro in je tako kruh veliko bolj sočen in slasten. 😉