Sestavine:
Sestavine za testo:
250 gramov navadne, črne ali pirine moke
30 gramov sladkorja v prahu
40 gramov temnega sladkorja
70 gramov masla
1/2 čajne žličke sode bikarbone
1 jajce
4 zvrhane žlice kostanjevega medu
1/3 čajne žličke cimeta
ščepec soli
Sestavine za preliv:
200 gramov sladkorja v prahu
3-4 žlice vode
ščepec mletega ingverja – poljubno
Postopek:
NatisniSladkor v prahu in temni sladkor fino zmiksamo in spustimo skozi cedilo. Moko in sodo bikarbono zmešamo in precedimo.
V mikser ali večjo posodo dodamo moko s sodo in narezano hladno maslo. Miksamo do teksture masla v velikosti graha. Dodamo med, jajce, cimet, sladkor, ščepec soli in zmiksamo da dobimo testo.
Testo oblikujemo v hlebček in zavijemo v folijo za živila. Pustimo počivati na hladnem ampak ne v hladilniku za 2-3 ure.
Nato pomokamo kuhinjski pult in razvaljamo testo na debelino 3-4 mm. Izrežemo figurice in jih pečemo od 12-15 minut – odvisno od željene trdosti piškotov. Po 12 minutah so bolj mehki tudi naslednji dan, vendar bolj svetli. Po 15 minutah so bolj temno zapečeni in trdi naslednji dan – če delate iz njih okraske za smrekico, jim pred peko naredite luknjico in jih pečite 15 minut. Luknjica naj bo dvakrat večja od željene, saj med peko malo narastejo in se bo luknja zapolnila.
Pečene piškote ohladimo in okrasimo s prelivom. Počakamo da se preliv strdi. Če želimo da ostanejo mehki jih hranimo v zatesnjenem prostoru/posodi/vrečki.
Preprost recept za medene piškote ali medenjake iz katerih lahko zlahka izrežete figurice in jih okrasite. So tudi super ideja za domače okraske za smrekico.
Eno vprašanje imam; doma imam sladkor v prahu (za posip) na katerem piše, da ni za peko. Ga lahko vseeno dodam?
Maja, prvič slišim za tak sladkor. Zakaj pa ne bi bil za peko? Kaj pa je to za en sladkor? 🙂