Anina kuhinja

Masleni kruhi pajki

Čas priprave: 20 minut + vzhajanje

Čas kuhanja: 25-30 minut

Količina: 4 pajki + nogice

Sestavine:

750-780 gramov bele moke (ali pirine)
100 gramov masla sobne temperature (ali margarine)
3 rumenjaki
1 polna čajna žlička soli
400 ml mleka (ali vode)
2/3 kocke kvasa
1 čajna žlička sladkorja ali medu
1 rumanjeka + 1-2 žlici vode
črne olive za oči

Postopek:

Natisni

Moko presejemo v skledo. Mleko segrejemo do toplega in ga osladkamo. Vanj nadrobimo kvas in ga pustimo stati 5-10 minut.

V moko vlijemo vzhajan kvas. Malo premešamo in dodamo sol, nato pa še maslo in jajca. Gnetemo 10 minut, nato pa testo pustimo vzhajati 1 uro.

Takrat ga razdelimo na 4 dele za srednje velike pajke, ki jih lahko izdolbemo za omako. Če želimo izdolbti pajke za juho, naredite iz testa le 2. Če pa želite pajke položiti na obaro kot prikazuje spodnja ideja iz testa naredite 6-8 pajkov.

 

Iz testa oblikujete najprej majhno kroglico, nato eno trikrat večjo in za vsakega pajka 8 nog. Noge pritrdimo skupaj in jih premažemo s premešanim rumenjakom z vodo. Na nogice dodamo veliko kroglo in malo, da ustvarimo pajka Tudi ta dva dela premaažemo z rumenjakom.

V glavico izrežemo dve luknji in jima dodamo koščke oliv za oči.

Pečemo v segreti pečici na 180 in pečemo 20-25 minut. Za manjše pajke bo dovolj 15 minut. V kolikor imamo kombinirano parno pečico, med peko vklopimo 1. stopnjo pare.

Pečene pajke pokrijemo z vlažno krpo, da se jim imehča trda skorja.

Masleni kruhi pajki so super ideja za noč čarovnic ali kar tako. Lahko jih jeste same, jih izdolbete ali pa jih v manjši velikosti položite a kremno juho ali golaž. 😉

Pri pripravi mi je pomagal moj najboljši kuhinjski prijatelj – Boschev Optimum in Boscheva pečica.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.