Anina kuhinja

Mango smetanova jogurt torta

Čas priprave: 50 minut

Čas kuhanja: 35-40 minut

Količina: za tortni pekač premera 26 cm

Sestavine:

Sestavine za biskvit:
4 jajca
200 gramov moke
200 gramov sladkorja (lahko je 20 gramov tega sladkorja vanilijev sladkor)
ščepec soli
vrečka Dr. Oetker pecilnega praška
70 ml sončničnega ali drugega rastlinskega olja
70 ml mlačne vode

Sestavine za nadev:
700 ml smetane za stepanje
250 gramov mascarpone sira
400 ml navadnega jogurta
7-8 polne žlice Dr. Oetker sladkorja v prahu
50 ml limoninega soka
1 žlica ruma
2 čajni žlički Dr. Oetker vanilijeve paste ali arome ali vrečka vanilijevega sladkorja
7 lističev Dr. Oetker želatine
1 večji mango

Sestavine za namočiti biskvit:
2 dcl vode + 1 žlica sladkorja v prahu in 4 žlice limoninega soka

Sestavine za belo čokoladni ganach:
380 gramov bele čokolade
150 gramov sladke smetane

Postopek:

Natisni

Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Iz beljakov stepemo sneg in jim med stepanjem dodamo ščepec soli.

Rumenjakom dodamo sladkor in jih stepamo vsaj 10 minut, da se prostornina poveča za vsaj še enkrat in postane zmes svetlo rumena.

Moko in pecilni prašek zmešamo in presejemo. Olje in vodo izmerimo v merilni lonček.

V rumenjakovo zmes po treh delih dodajamo suhe in tekoče sestavine, dokler ni vse vmešano.

Na koncu z lopatko počasi po treh delih vmešamo še sneg.

Takoj prelijemo v pripravljen, namaščen tortni pekač, ki smo ga obložili tudi s papirjem za peko. Položimo v segreto pečico na 180 stopinj za 35-45 minut – dokler zobotrebec iz biskvita ne pride ven popolnoma čist.

Biskvit ohladimo in ohlajenega dvakrat prerežemo. Mango zrežemo na drobno. Obod tortnega pekača položimo na podlogo v kateri bomo postregli torto.

Vodo, sladkor in limonin sok fino premešamo. Zgornji del biskvita položimo na dno pripravljenega oboda. Namočimo ga s tretjino sladkane vode. Čez razporedimo polovico narezanega manga.

Želatino namočimo v hladno vodo za nekih 10 minut. Nato jo ožamemo in preložimo v kozico ki ima dodane malo vode – toliko da pokrije dno.

Na najnižji temperaturi jo segrejemo da se popolnoma otekočini.

Mascarpone sir in jogurt zmešamo s sladkorjem, rumom, limoninim sokom in vanilijevo pasto. Sladko smetano stepamo le toliko da se začne gostiti ampake je še vedno tekoča, nato pa ob rednem mešanju vmešamo stopljeno želatino in mešamo, da se začne malo bolj gostiti, ampak je še vedno tekoča.

Takrat z lopatko vmešamo jogurtov nadev k smetani in po okusu dosladkamo, dodamo limonin sok.

Polovico kreme dodamo čez pripravljen biskvit. Ponovimo postopek in pokrijemo z zadnjim slojem biskvita, ki smo ga prav tako namočili s tretjino tekočine.

Torto položimo v hladilnik za vsaj 5-6 ur, najbolje pa kar čez noč.

Naslednji dan zavremo smetano, jo odstavimo in vanjo stresemo belo čokolado. Počakamo minuto in premešamo. Prelijemo čez torto in jo položimo za 3-4 ure v hladilnik.

Okrasimo in postrežemo.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.