Sestavine:
- Sestavine za kolač:
- 2 jajci
- 180 gramov moke
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- 120 gramov kristalnega sladkorja
- 30 gramov limoninega sladkorja – Kotanyi (lahko nadomestite z navadnim sladkorjem in svežo limonino lupinico 1 limone)
- 1 žlica ruma
- 125 gramov masla
- 180 gramov kisle smetane
- 1 čajna žlička vanilijeve paste (ali 1 vrečka vanilijevega sladkorja)
- Sestavine za polivko:
- 5 žlic limoninega soka
- 8 žlic sladkorja v prahu
Postopek:
Natisni- Jajci ločimo na rumenjaka in beljaka. Iz beljakov stepemo sneg.Pekač namastimo z maslom in potresemo z žličko moke. Tako boste kolač lažje stresli ven.
- V večjo posodo dodamo maslo sobne temperature, vanilijevo pasto, sladkor in limonin sladkor. Stepamo do kremaste strukture – tam nekje 5-10 minut.
- V masleni sladkor vmešamo rumenjaka in rum.
- Moko presejemo skupaj s pecilnim praškom. Polovico jo dodamo v posodo s pripravljeno zmesjo. Dodamo še polovico kisle smetane in na hitro premešamo.Končamo s preostankom moke in kisle smetane.
- Ko so vse sestavine premešane, z metlico počasi vmešamo še sneg.
- Zmes nadevamo v dobro pomaščen pekač in ga položimo v segreto pečico na 180 stopinj za 38-45 minut. (moj kolač se je pekel 40 minut, a bi se za bolj zapečeno barvo brez težav lahko 5 minut dlje )
- Pečenega zrvnemo na krpo in počakamo da se ohladi.Ko je ohlajen, z električnim mešalnikom zmešamo limonin sok in sladkor v prahu.
- S sladkorno polivko nato prelijemo kolač in ga postrežemo.
Recept je primeren za manjšo potičnico.