Anina kuhinja

Lepljiva preprosta rižota z rdečo papriko in piščančjim mesom

Čas priprave: 10 minut

Čas kuhanja: 15-20 minut

Količina: 4 osebe

Sestavine:

350 gramov arborio ali drugega srednjezrnatega riža
1 večja čebula
1 večja rdeča paprika
250-300 gramov piščančjih prsi
1-1,5 litra jušne osnove ali vode
1 zravnana čajna žlička soli
1/2 čajne žličke sladke paprike v prahu
1 žlica paradižnikovega koncentrata
1/4 čajne žličke suhega peteršilja in origana
poper ali kajenski poper po okusu
1 čajna žlička sladkorja
1 žlica masla
3-4 žlice naribanega parmezana

Postopek:

Natisni

Čebulo narežemo na drobno. Piščančje meso in papriko prav tako narežemo na drobno.

Najprej popražimo čebulo, jo malce posolimo in posladkamo in pražimo da se malo spusti. Nato dodamo papriko in piščančje meso in pražimo, da meso zamatira. Takrat stresemo neopran riž (če želite manj lepljivo rižoto, ga operite pod hladno vodo) in ga na srednji temperaturi pražimo da postekleni.

Primešamo paradižnikov koncentrat, pražimo slabo minutko in prilijemo juho/vodo. Dodamo začimbe, poper, sol, in preostali sladkor. Vsebino pokrijemo in pripeljemo do vretja. Takrat temperaturo znižamo na najnižjo in pustimo da se rižota počasi kuha nadaljnih 15-18 minut.

Po potrebi med kuhanjem prilijemo še malo juhe/vode. Kuhano rižoto po okusu dosolimo in jo odstavimo iz plošče ter ji vmešamo maslo in parmezan.

Takoj jo postrežemo.

Lepljiva preprosta rižota z rdečo papriko in piščančjim mesom je pripravljena z arborio ali srednjezrnatim rižem (vrsta riža je napisana na deklaraciji), ki med kuhanjem spusti več škroba in je tako rižota na koncu bolj lepljiva. Če želite suho rižoto – torej rižoto kjer se zrna ne držijo skupaj potem uporabite basmati riž oziroma dolgozrnat riž, ki med kuhanjem ne sprosti škroba.

Rižota je popolnoma preprosta in je super hitra ideja za kosilo. V primeru da nimate jušne osnove bo okusna tudi pripravljena z vodo, čeprav je z juho veliko bolj polnega okusa.