Anina kuhinja

Kus kus s piščančjim mesom, brokolijem in črnim sezamom

Čas priprave: 30 minut

Čas kuhanja: 10 minut

Količina: /

Sestavine:

  • Sestavine za omako:
  • 2 žlici masla
  • 2 zravnani žlici pšenične moke
  • 300 ml mleka
  • ščepec belega popra in muškatnega oreščka
  • sol po okusu
  • Ostale sestavine:
  • 250 gramov cvetov brokolija
  • 300 gramov piščančjih prsi
  • 250 gramov kus kusa
  • 1 lovorjev list
  • sol in poper po okusu
  • 2-3 polni čajni žlički črnega sezama

Postopek:

Natisni
  1. Brokolijeve cvetove operemo in stresemo v soljen krop. Kuhamo jih 5 minut, nato pa jih takoj preložimo v zelo hladno vodo, da ustavimo proces kuhanja.

  2. V manjši ponvi popečemo črni sezam. Ko zadiši, ga takoj pretresemo v hladno posodico, da se ne bi zažgal.

  3. V kozici segrejemo maslo na višji temperaturi. Ko se maslo stopi, mu dodamo moko. Pražimo jo slabo minuto, da se začne dobro peniti, vendar še ne spremeni barve v rjavo. Takrat prilijemo mleko. Dodamo, poper, muškatni orešček in sol po okusu. Vsebino pripeljemo do vretja, da se omaka zgosti. Nato pa temperaturo znižamo na manjšo in omako kuhamo še minuto ali dve. Med kuhanjem jo mešamo, da se ne bi prijela na dno posode. Kuhano omako odmaknemo iz plošče.

  4. Polovico litra vode v kateri smo kuhali brokoli, prihranimo. Dodamo ji en lovorjev list in vanjo stresemo kus kus. Posodo pokrijemo za 3-5 minut. Nato jo odkrijemo in kus kus z vilico pomešamo.
  5. Med kuhanjem kus kusa, popečemo meso. Piščanje prsi razrežemo na zrezke debeline slabega centimetra. Meso popopramo in posolimo. V ponvi dobro segrejemo nekaj žlic olja in nanj položimo zrezke. Ponev za minuto pokrijemo, nato pa zrezke obrnemo. Popečemo jih še na drugi strani, prav tako s pokrito ponvijo. S tem preprečimo da bi preveč vlage ušlo in bi se meso osušilo. Po tem času pokrito ponev odstranimo in jo pustimo pokrito še toliko časa da serviramo jed.

  6. Kus kus razporedimo po krožnikih. Ga polijemo z omako. Po vrhu dodamo brokolijeve cvetove.Zdaj iz pokrite ponve vzamemo meso in ga narežemo na trakove debeline polovice centimetra. Narezano meso dodamo na krožnike in vse skupaj potresemo s popečenim črnim sezamom.

Za prste polizati! 😉