Sestavine:
650 gramov pirine moke (ali navadne ali črne)
1 vrečka Fala Kislega testa
2/3 kocke svežega kvasa Fala
450 ml tople vode
150 gramov kuhanega kostanja
1 zvrhana čajna žlička soli
2 žlici medu (1 žlica je lahko kostanjev med)
Postopek:
NatisniV toplo vodo vmešamo med. Nadrobimo kvas in posodo pokrijemo, ter pustimo kvas vzhajati 10-15 minut.
Moko presejemo in jo zmešamo s kislim testom. Na sredini naredimo luknjico in vanjo vmešamo vzhajan kvas. Dodamo sol in kostanj, ter zmešamo/zgnetemo v testo.
Testo pokrijemo in pustimo vzhajati 1 uro. Po tem času ga pomokamo in oblikujemo hlebec poljubne oblike. Položimo ga na pekač obložen s papirjem za peko in pustimo vzhajati 30 minut.
Nato mu zarežemo eno ali dve zarezi in ga pečemo v segreti pečici na 200 stopinj 20 minut. Temperaturo znižamo na 180 stopinj in nadaljujemo s peko še nekih 40 minut, da kruh votlo zadoni.
Če želimo mehko skorjo, vroč kruh pokrijemo z vlažno krpo.
Kostanjev medeni nizek kruh je hrustljav nizek kruh, prijetno sladkega okusa, za katerega poskrbijo kostanji in med. Odlično paše k različnim narezkom ali kar tako.