Anina kuhinja

Karamelna lešnikova torta

Čas priprave: 40-50 minut

Čas kuhanja: 20 minut

Količina: za tortni pekač 24-26 cm (večji obod, nižja bo torta)

Sestavine:

Sestavine za krhko testo:
175 gramov navadne moke
1 rumenjak
2-3 žlici hladne vode
135 gramov masla ali margarine – hladnega
ščepec soli
2 žlici sladkorja v prahu
1/2 čajne žličke pecilnega praška
2 polni pesti blanširanih lešnikov

Sestavine za karamelo: (lahko uporabite tudi kupljeno, če je ne želite pripravljati)
400 g sladkorja
320 ml sladke smetane sobne temperature
120 g masla narezanega na kocke
1 čajna žlička soli

Sestavine za kremo:
800 ml sladke smetane za stepanje
6 lističev želatine + 50 ml vode ali mleka
400 gramov mascarpone sira + 250 ml sladke smetane
250-300 gramov karamele – do željenega okusa kreme

Sestavine za okras:
karamela
blanširani lešniki
solni cvet

Postopek:

Natisni

Najprej pripravimo karamelo. Sladkor dodamo v kozico z debelim dnom in ga kuhamo na srednjem ognju da karamelizira. Takrat posodo umaknemo iz štedilnika in ji vmešamo na kocke narezano maslo. Mešamo da se sestavini dobro povežeta.

Nato pristavimo nazaj na nizki ogenj in počasi med rednim mešanjem vlijemo smetano. Mešamo da se sestavine povežejo in da vsebina začne vreti. Takrat odstavimo, vmešamo sol in vlijemo v kozarček ter popolnoma ohladimo. Ohlajeno hranimo v hladilniku.

Moko, pecilni prašek, sladkor v prahu in sol v mešalniku premešamo. Dodamo na kocke narezano hladno maslo in miksamo da dobimo teksturo drobnih zrn. Takrat dodamo rumenjake in nekaj mrzle vode, ter miksamo da se oblikuje testo.

Testo s prsti pritisnemo ob dno dobro namaščenega pekača, potresemo z blanširanimi lešniki in jih pritisnemo v testo. Pekač položimo v hladilnik za 30-60 minut. Če se mudi pa za 10-15 minut v zamrzovalnik.

Testo pečemo v pečici segreti na 200 stopinj na zgornji tretjini nekih 20 minut, da se lepo zlato rjavo obarva.
Takšnega popolnoma ohladimo.

Želatino za kremo za 10 minut namočimo v mrzlo vodo. Vmes stepemo sladko smetano do točke da se napihne ampak je še tekoča. Mascarpone sir in pripadajočo sladko smetano z ročnim mešalnikom fino umešamo.

Želatino ožamemo in jo dodamo v kozico skupaj z vodo. Segrevamo na najnižji temperaturi da se popolnoma stopi.

Nato pa jo vmiksamo k smetani. Vmiksamo še mascarpone kremo. Na koncu vmešamo ohlajeno karamelo. Začnemo z 250 ml in po okusu dodajamo do točke da nam je krema okusna. Prelijemo jo čez spečeno podlago in položimo v hladilnik za vsaj 5-6 ur, najbolje čez noč.

Naslednji dan s tankim nožem zarežemo previdno ob robu tortnega pekača in previdno odstranimo obod. Z nožem malce zdrsimo ob robu kreme, da poravnamo če ni gladka. Okrasimo s karamelo, lešniki in solnim cvetom.

Karamelno lešnikovo torto sem pripravljala s pomočjo Boschevega multipraktika,  Boschevega kuhinjskega robota MUM5 s tehtnico in Boscheve kombinirane parne pečice.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.