Sestavine:
Sestavine za smetanovo panakoto:
300 ml sladke smetane
200 ml mleka
5 lističev želatine
1 vanilijev strok
2 žlici sladkorja
Sestavine za jagodno panakoto:
400 gramov jagod – svežih ali zamrznjenih
100 ml vode
1 žlica limoninega soka
1-2 žlici sladkorja – po okusu
5 lističev želatine
Ostale sestavine:
jagodna marmelada za premaz po vrhu
sveže jagode – opcijsko
Postopek:
NatisniNajprej pripravimo smetanovo panakoto. Želatino namočimo v mrzlo vodo za 10-15 minut. V kozico zlijemo smetano, mleko, semena vanilijevega stroka, sladkor in segrejemo do točke tik pred vretjem.
Odstavimo za minutko, nato pa v smetano dodamo ožeto želatino in mešamo. Spustimo skozi cedilo in natočimo v pripravljene kozarčke, ki jih v obložen pekač položimo da ležijo.
Smetanovo panakoto hladimo 4-5 ur – najbolje pa kar čez noč.
Ko je smetanova panakota ohlajena, pripravimo jagodno. Želatino namočimo v mrzlo vodo. Jagode, vodo, sladkor stresemo v kozico in kuhamo minuto dve da se jagode skuhajo. Spasiramo do finega, vmešamo limonin sok in z vrha poberemo odvečne pene. Počakamo minuto da se malo ohladijo, nato pa vmešamo ožeto želatino. Počakamo da se jagodna zmes ohladi do mlačne temperature, nato pa v postavljene kozarčke s smetanovo panakoto dolijemo pripravljeno jagodno panakoto. Hladimo v hladilniku 4-5 ur ali čez noč. Jagode ki so nam ostale zvakumiramo z Boschevim paličnim mešalnikom, da bodo še dolgo zdržale v hladilniku.
Na vrh panakote dodamo čajno žličko jagodne marmelade in sveže jagode.
Jagodno vanilijeva panakota je super ideja za Valentinov praznik. V kolikor svežih jagod ne najdete ali vam nesezonske niso všeč, brez težav uporabite zamrznjene.
Pri pripravi mi je pomagal najnovejši Boschev palični mešalnik Ergomixx, ki ima kot dodatek tudi nastavek+vrečke+škatlo za vakumiranje. Da ne omenjam, da ima res odlično moč – 1000-vatno, kar ni zanemarljivo. Priznam da je moja trenutno najljubša nova pridobitev in neverjetno kako zelo mi v kuhinji pride prav. 🙂
Več o njem najdete tukaj.