Anina kuhinja

Jabolčna pita torta z vanilijevo kremo

Čas priprave: 1 ura

Čas kuhanja: 45-55 minut

Količina: pekač premera 24-26 cm

Sestavine:

Sestavine za testo:
350 gramov navadne ali pirine ali črne moke
2 rumenjaka
2-4 žlice limoninega soka
270 gramov masla ali margarine
ščepec soli
4 žlice sladkorja v prahu
1 čajna žlička RUF pecilnega praška
limonina lupinica ene bio limone

Sestavine za vanilijevo kremo:
400 ml kravjega ali riževega mleka
1 vrečka RUF vanilijevega pudinga
2 zvrhani žlici masla ali margarine
2 žlici sladkorja v prahu

Sestavine za jabolčni nadev:
6-8 jabolk
1 zravnana žlica moke ali koruznega škroba
ščepec cimeta
1-2 žlici sladkorja

Ostale sestavine:
1 jajce + 2 žlici vode za premaz
1 žlica kristalnega sladkorja (belega ali rjavega) za posip

Postopek:

Natisni

Moko skupaj s pecilnim praškom in narezanim maslom dodamo v večji multipraktik. Zmiksamo da dobimo maslo v moki v velikosti graha. Takrat dodamo sladkor v prahu, lupinico, rumenjaka in limonin sok ter miksamo da se naredi testo.

Testo zavijemo v plastično folijo in položimo v hladilnik.

Dve tretjini mleka pripeljemo do vretja. Eno tretjino mleka fino zmešamo z puding mešanico in vse skupaj vlijemo v segreto mleko. Redno mešamo nekaj minut, da se puding zgosti nato pa ga pokrijemo s plastično folijo za živila (na vrhu se tako ne bo naredila skorjica) in počakamo da se ohladi.

Maslo stopimo in mu vmešamo sladkor v prahu. Počakamo da se ohladi. Ohlajen skuhan puding in sladko maslo temeljito premešamo skupaj ,da dobimo vanilijevo kremo.

Jabolka olupimo in naribamo. Ožamemo, ter jim vmešamo cimet, škrob in sladkor.

Dve tretjini testa s prsti oblikujemo po pekaču. Rob dvignemo za vsaj 2 cm. Dno prešpikamo in premažemo z vanilijevo kremo. Po njej razporedimo jabolka.

Iz preostalega testa izrežemo trakove in jih položimo na vrh pite. Trakove premažemo s stepenim jajcem z vodo in potresemo s kristalnim sladkorjem.

Pito položimo v segreto pečico na 200 stopinj za 45-50 minut, da se zlato rjavo zapeče. Pito popolnoma ohladimo v pekaču preden jo režemo.

Jabolčna pita torta z vanilijevo kremo je bila ustvarjena za mojega moža, ki je velik ljubitelj jabolčnih pit in vanilijevih krem. Tako sem v eno združila vse kar ima najraje in mu naredila pito torto za rojstni dan. Torto mi je pomagal ustvariti moj sinček Timon.

Testo za pito lahko pripravite vnaprej in ga hranite v hladilniku en teden, lepo pa se tudi zamrzne (vse do tri mesece).