Sestavine:
Sestavine za testo:
280 gramov moke
80 gramov sladkorja v prahu
1 čajna žlička pecilnega praška
1 žlica vanilin sladkorja v prahu
120 gramov masla
2 jajci
1 žlica limoninega soka
Sestavine za nadev:
350 gramov suhih fig
100 gramov mandljev
2 polni žlici pomarančne ali marelične marmelade
Limonina lupinica ene bio limone
1 čajna žlička cimeta
3 žlice ruma
1/4 čajne žličke mletega ingverja
100 gramov rozin
Sestavine za sladkorni preliv:
200 gramov sladkorja v prahu
približno 4 žlice limoninega soka
Postopek:
NatisniMoko, sladkorja in pecilni prašek zmešamo. Dodamo maslo in zmiksamo z impulzi. Dodamo jajci in limonin sok in zmiksamo v enotno testo. Testo zavijemo v folijo za živila in položimo naprej v hladilnik za eno uro.
Vmes pripravimo nadev. Figam odrežemo peclje in jih narežemo. Vse sestavine dodamo v multipraktik in mešamo da se oblikuje enotna zmes. Pokrijemo jo za čas hlajenja testa.
Delovno površino namokamo ker se testo rado prime. Testo zvaljamo na debelino 2-3 milimetrov in v obliko pravokotnika. Robove odrežemo stran.
Pravokotnik razpolovimo in na vsak del dodamo polovico nadeva oblikovanega v svaljek.
Testo zvijemo okrog nadeva. Vse skupaj zrežemo. Sama sem med vsakim rezom nož obrisala ker je vse skupaj zelo pacavo.
Z rokami lahko malo popravimo obliko piškota, nato pa ga odložimo na papir za peko. Pekač položimo v segreto pečico na 180 stopinj za 15 minut.
Piškote ohladimo. V posodi zmešamo sladkor v prahu z limoninim sokom. Z glazuro premažemo piškote in jih takoj potresemo z mrvicami.
Počakamo da se sladkor strdi, nato pa shranimo v neprodušno posodo.
Tudi letos praznično sodelujem z MERKURjem in za vas sem pripravila čudovite predloge za praznike.
Italjanske cuccidate praznične figove piškote sem tako pripravljala v prelepih izdelkih iz Merkurja. Med njimi so tudi krasne steklene posode za shranjevanje piškotov ki so lahko tudi čudovito darilo. Sploh polne z domačimi piškoti. ☺️