|
Narezana čebula. |
|
Popečena čebula. |
|
Zmešano mleko z moko. |
|
Narejena omaka. |
|
Prvi sloj krompirja in omake. |
|
Drugi sloj krompirja. |
|
Zadnji sloj krompirja. |
|
Krompir potresen s sirom pripravljen na peko. |
|
Pečen gratiniran krompir. |
ZAHTEVNOST: 2/5
ČAS PRIPRAVE: 1,5 ure
Za 5 oseb.
SESTAVINE:
– 10-12 manjših krompirjev
– 1 večja vijolična čebula
– 200 ml smetane za kuhanje
– 2 pesti sira
– 1 žlica moke
– 2 dcl mleka
– dober ščep soli, popra
– malce sladkorja
OPIS PRIPRAVE:
Krompir neolupljen skuhamo. Skuhanega olupimo in ohladimo.
Medtem naredimo omako. Čebulo narežemo na manjše koščke. V ponvi segrejemo 2 žlici olja, ga segrejemo in mu dodamo narezano čebulo. Čebulo popečemo in ji popečeni dodamo smetano ter zmešano moko z mlekom. Dodamo še sol ( solimo malce več saj krompir ne bo soljen ), sladkor in poper in omako zavremo da se zgosti.
Kuhan krompir narežemo na kolobarje in najprej napolnimo prvi sloj dobro namaščenega pekača z njimi. Čez krompir namažemo 1/3 omake. Nato postopek ponovimo dokler ne zmanjka krompirja in omake, s tem da mora biti zadnji sloj, sloj krompirja ( četrti sloj je zadnji sloj krompirja ). Čez le tega nato potresemo dobro pest sira in ga položimo v segreto pečico na 220 stopinj za dobrih 15 minut, dokler se sir lepo zlato rjavo ne zapeče.
Postrežemo ga lahko zraven raznih solat in mesnih jedi.
Dober tek!