Anina kuhinja

Domači kruh

Živijo Dragi moji
Za vas imam recept domačega kruha. Praviloma testo vsebuje vodo ne mleka, in ne vsebuje jajc, toda meni je različica z mlekom in jajci bolj všeč, tako da, upam da bo tudi vam 🙂 
ZAHTEVNOST: 2/5
ČAS PRIPRAVE: 2 uri z vzhajanjem
Za 4 zelo lačne želodčke.
SESTAVINE:
          1 kocka kvasa
          6,5 dcl mleka
          125 g masla
          1 polna pest soli ( brez heca, kar dajte si duška, drgač ni dobr)
          1 veliki žlici sladkorja
          1,5 kg moke
          2 jajca
OPIS PRIPRAVE:
   Najprej si pripravite dve manjši posodi. V eno vlijte 1,5 dcl mleka in sladkor. To pogrejte da bo toplo ( NE vroče ), nato odstavite, in zdrobite kvas v mleko, ter ga pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite počivati kakšnih 20 minut, da vzide.
   V drugo posodo zlijte preostalo  mleko, dodajte sol in maslo, to grejte na srednje močnem ognju in mešajte da se maslo počasi stopi ( ne sme biti prevroče, ker lahko kasneje zakrknejo jajca v katere ga zlijemo). Ko se maslo dokončno stopi odstavite in si pripravite veliko posodo v katero vsujete 1kg moke in izdolbete na sredini luknjo. V luknjo zlijete dva jajca in jih malce pomešate da se rumenjak stre, in potem vlijete polovico mleka z stopljeni m maslom in pričnete mešati z moko. Nato dodate še drugo polovico mleka z maslom in dobro zmešate. Potem v posodo vmešate še vzhajani kvas ( ZELO pomembno je da prej ostale sestavine dobro premešamo, saj značilno za kvašeno testo je da moramo preprečiti da sol pride v stik z kvasom!!!) Vse to dobro zgnetemo ( jaz testo mešam/gnetem z veliko kuhalnico). Po potrebi dodajamo moko ki nam je še ostala in gnetemo dokler se testo lepo ne loči od posode. Nato ga malce pokrijemo z moko in čez posodo položimo kuhinjsko krpo, ter ga postavimo za 1 uro v ogreto pečico na 50 stopinj, ter ga pustimo vzhajati.
    Ko testo zraste na še enkrat tolikšno velikost kot prej, nadaljujemos tem da večjo delovno površino prekrijemo z moko in nanjo položimo testo. Dobro ga zgnetemo in ga položimo v namaščen pekač.
Pečemo ga v segreti pečici na 180stopinj približno 1 uro.
                     V prvi posodici je maslo stopljeno v soljenem mleku. V drugi pa vzhajan kvas.
 Uživajte v pripravi in sporočite kako vam je uspel.
DOBER TEK!