Anina kuhinja

Domače riževo mleko

Čas priprave: 10 minut

Čas kuhanja: 20 minut

Količina: 1 liter

Sestavine:

  • Sestavine v merah:
  • 100 gramov riža (dolgozrnatega, okroglozrnatega — kateregakoli)
  • 900 ml vode + voda za kuhanje riža
  • Sestavine v skodelicah:
  • 1 skodelica riža
  • 4 skodelice vode + voda za kuhanje riža
  • Ostali super dodatki za dodaten okus (dodate željeno količino po želji):
  • ščepec soli
  • vanilijev sladkor
  • cimet
  • namočeni datlji (zmiksate skupaj z rižem)
  • namočeni oreščki (lešniki, mandlji …)

Postopek:

Natisni
  1. Riž zalijete z lepo količino vode in ga skuhate. Čas kuhanja je odvisen od vrste riža. (čas kuhanja lahko najdete na embalaži izbranega riža)

  2. Med kuhanjem riža, do vretja pripeljete izmerjeno vodo. Prekuhano vodo malce ohladite, da postane topla ali mlačna.
  3. Kuhan riž dobro odcedite in dodate prekuhani vodi. Na tej točki lahko v vodo dodate tudi sol, sladkor ali razne druge dodatke.

  4. Vsebino s paličnim mešalnikom dobro zmiksate, nato pa jo precedite skozi fino cedilo ali skozi krpo.

  5. Ostanke riža ki ostanejo na cedilu lahko uporabite kot kašico za najmlajše ali pa jih pojeste kar sami. 🙂

  6. Mleko prelijete v steklenico in dobro zaprete. Ohlajenega hranite v hladilniku vse do treh dni.

Domače riževo mleko je veliko bolj poceni kot tisto, ki ga lahko kupite. Prav tako lahko nadzorujete kaj vse boste vanj vključili.

Če ga pripravljate za majhne dojenčke, lahko izključite vse dodatke, predvsem sol, ki jo najdete v vseh kupljenih različicah. Če pa ga pripravljate za večje otroke in zase, pa se z okusi prav zares lahko poigrate. Nekaj predlogov za dodane okuse lahko najdete med naštetimi sestavinami. 🙂

Komentarji

  1. O, super, hvala za recept. Naše drugo dete je hud alergik, tako da riževo mleko teče v potokih. 😉 Tole je že na spisku “mama sprobaj!”. 🙂

    1. Tamara, prosim sporoči če ti bo mleko ok. Je domače zagotovo boljše zanj, pa tudi za vašo denarnico. 😉

  2. Ana vse domace stvari se pri nas poznajo pri denarnici. Enkrat sem poskusila narediti to domace rizevo mleko, pa mi ni bil prevec po okusu in sem dodala 2 vanilina sladkorja in malce mletega sladkorja ze v samo prekuhano odmerjeno vodo, da bi bil vsaaaaj malce slajsi, kajti takih sladkosnedov, kot smo pri nas doma, jih ne poznam nikjer drugje. Skratka pri nas doma morajo biti take stvari posladkane, ker drugace niso po nasih standardih :D.

    Prelep pozdravcek tebi in tvojima dvema fantoma

    Katja Rener

    1. Katja, seveda lahko riževemu mleku dodaš sladkor, sol, cimet, vanilijo … Ta je bil mišljen za dojenčke, ki vsega tega še ne smejo in zato je recept popolnoma osnoven. 🙂

  3. Pozdravljena, danes naredila mleko po receptu. Sli sem kje polomila ali je bolj gosto in malo sluzasto. Mandljevo mi rata super redko. Oboje sem cedila cez gazo.

  4. Hvala za recept – smo ga pravkar sprobali doma in je res super!

    Ker razen ob nedeljah tezko najdemo čas za kuhanje mleka še moje priporočilo za nakup riževega mleka. Osebno ga naročam pri Krajčku: http://www.krajcek.si/rizevo-mleko, všeč pa mi je tudi tisto iz DM-a.

    Lep dan in šeenkrat hvala

Komentarja ni mogoče oddati.

[sg_popup id=1]