Anina kuhinja

Domače ovseno mleko

Čas priprave: 10 minut

Čas kuhanja: 8-15 ur

Količina: /

Sestavine:

 • Sestavine za osnovno mleko:
 • 1 skodelica ovsenega rižka
 • 4 skodelice vode + voda za namakanje rižka
 • Ostali super dodatki za dodaten okus (dodate željeno količino po želji):
 • ščepec soli
 • navadni ali vanilijev sladkor
 • javorjev sirup
 • cimet
 • namočeni datlji

Postopek:

Natisni
 1. Rižek zalijete z lepo količino hladne vode in ga pustite namočenega od 8-15 ur. (z vrha poberete in zavržete ovsene rižke, ki so priplavali na površje)

 2. Po tem času namakanja, do vretja pripeljete izmerjeno vodo. Prekuhano vodo malce ohladite, da postane mlačna.
 3. Namočen ovseni rižek dobro odcedite in dodate prekuhani vodi. Na tej točki lahko v vodo dodate tudi sol, sladkor ali razne druge dodatke.

 4. Vsebino s paličnim mešalnikom dobro zmiksate, nato pa jo precedite skozi fino cedilo ali skozi krpo.

 5. Mleko prelijete v steklenico in dobro zaprete. Ohlajenega hranite v hladilniku vse do treh dni.

Priprava resda traja malce več časa, vendar dela praktično ni. Mleko pa je neverjetno hranilno.

Zelo priporočam kot nadomestek kravjega mleka, za kaše naših najmlajših.

Prav tako priporočam da za mleko uporabite ovseni rižek namesto ovsenih kosmičev. Mleko bo tako vsebovalo več hranil in ne bo tako pocasto.

Komentarji

  1. Tina, ovseni rižek najdeš v vseh večjih supermarketih, na oddelku z bio prehrano. Tam kjer imajo, razne rastlinske mlečne napitke in cel kup nekih žitaric. 🙂

   1. Očitno se nisem potikala po dovolj velikih supermarketih, ker rižka tudi s pomočjo prodajalk nisem našla. Sem pa kupila kar ovsene kosmiče pa me zanima, če se priprava kaj razlikuje. Jih je prav tako potrebno namakati? Hvala 🙂

    1. Tina, kako pa to. Jaz sem ga našla v kranjskem šparu v qulandii, videla večkrat že v Mercatorju. Postopek s kosmiči je enak, ampak hranilnost je bistveno manjša in mleko zna biti lepljivo. Mi sporočiš iz kje si? Če si blizu Kranja, ti točno povem, kje najdeš polico v šparu, s tem rižkom. 🙂

     1. Sem kar precej oddaljena od Kranja. Sem pa iskala v Sparu v Novem mestu, pa tega ni bilo. Kakorkoli, se bom še malo potrudila in pogledala naokrog. Sem gledala, če se da kje preko spleta naročit pa tudi nisem našla. Hvala vseeno za prijaznost 🙂

 1. Ana, meni vselej mleko iz ovsenega rizka deluje nekako pikantno. Ne vem kako bi to drugace razlozila. Ob pitju dobim neprijeten obcutek v grlu, kot de bi peklo. Zoprno. Imas kaksno idejo zakaj do tega pride? Jaz dodam se kokosov cips, da lepse skupaj drzi.

  1. Alenka, ne bi smel biti. Meni nikoli ne pride pikanten. :/ Iskreno se mi sanja ne zakaj.Si ga mogoče predolgo namakala?

   1. Namakam ga čez noč. Mislim, da ne več kot 15 ur. Bom bolj pozorna naslednjič, mogoče je res to problem.

    1. Alenka, jaz bi rekla, da bi znal biti kar tukaj problem. Poskusi ga namakati le 8 ur. Je čisto dovolj. 🙂

 2. Mene pa zanima, kaj delam narobe, namreč meni se mleko s segrevanjem vedno zagosti ne glede, ali g iz ovsenih kosmičev ali pa iz ovsenega rižka. Ko dodam kakav, imam potem puding. Rada pa bi tekoče vroče mleko.

Komentarja ni mogoče oddati.