Anina kuhinja

Domače makove štručke

Toplo sladkano mleko ob posodi z moko, ki ima ob robu olje in sol.
Narejena luknjica v moki s kvasom, kamor vlivamo toplo sladkano mleko.
Zgneteno testo.
Vzhajanem testu dodan mak.
Vgneten mak v testo.
Razdeljeno testo.
Oblikovane štručke pred mazanjem z rumenjakom.
Namazane nepečene makove štručke.
Končane štručke pred peko.

ZAHTEVNOST: 2/5
ČAS PRIPRAVE: 1 ura
ČAS PEKE: 25-30 minut

Za 6 makovih štručk.

SESTAVINE:

– 520 g pšenične bele moke
– 2,5 dcl mleka
– 1 vrečka suhega kvasa
– 1 zravnana čajna žlička sladkorja
– 1 zravnana žlica soli
– 5-6 žlic sončničnega olja
– 50-60 g maka v zrnu
– 1 rumenjak
– maslo za namastitev pekača

OPIS PRIPRAVE:

Moko stresemo v posodo. Ob robu dodamo sol in olje. Moko iz sredine pomaknemo proti robu da na sredini naredimo luknjo. V luknjo stresemo kvas. V manjši posodici segrejemo mleko in sladkor. Mleko mora biti toplo ne vroče! Mleko s sladkorjem nato zlijemo v luknjico k kvasu. S kuhalnico nato začnemo mešati iz sredine proti robu. Ko sestavine premešamo jih stresemo na kuhinjsko površino in testo zgnetemo. Testo mora biti mehko in se ne sme prijemati na prste. Po potrebi dodamo tako še malce moke. Testo gnetemo vsaj 10 minut, saj dalj časa ga boste gnetli bolj bo mehko. Zgneteno testo nato položimo v malo pomokano posodo, malce moke potresemo tudi po testu in ga pokrijemo s kuhinjsko krpo. Pustimo ga vzhajati vsaj pol ure.
Vzhajanemu testu nato vgnetemo 40 g maka. ( lahko ga tudi ne vgnetete, temveč ga potresete le po vrhu ) Testo nato razdelimo na 6 enakih delov.
Pekač obložimo s peki papirjem in ga dobro premažemo z maslom. Testo oblikujemo v štručke dolžine približno10-15 cm in jih položimo na pekač tako da je med njimi dovolj prostora. V kozarcu nato zmešamo rumenjak, ki ga ločimo od beljaka. Rumenjak nato s čopičem pomažemo po zgornjem delu štručk. Po rumenjakih nato potresemo mak in smo končali.
Štručke položimo v pečico in jo priklopimo na 180 stopinj. S tem ko se bo pečica ogrevala bodo vzhajale tudi štručke. Pečete jih približno 25-30 minut, odvisno od željene zapečenosti.

Dober tek!