Sestavine:
500 gramov bele pšenične moke
400 ml mleka (čimbolj polnomastnega)
10 gramov soli
30 gramov svežega kvasa
30 gramov omehčanega masla
1 žlica sladkorja
1 čajna žlička medu
1 jajce
3-4 žlice maka v zrnu
Postopek:
NatisniDve tretjini mleka segrejemo do toplega, mu vmešamo med in sladkor in mu nadrobimo kvas. Pustimo ga vzhajati 10 minut. V preostalo toplo mleko dodamo maslo.
Vzhajan kvas vmešamo k moki. Nato vmešamo še sol in mleko z maslom. Gnetemo 15-20 minut. Testo pustimo vzhajati 1 uro.
Razdelimo ga na 6-7 delov (odvisno od željene velikosti štručk). Vsak del posebej zvaljamo, premažemo z vodo in zvijemo kot rulado.
Odložimo na papir za peko.
Štručke pokrijemo in vzhajamo 30 minut. Vzhajane premažemo s stepenim jajcem in potresemo z makom.
Položimo v segreto pečico na zgornjo tretjino na 180 stopinj za 10 minut, potem pa temperaturo zvišamo na 240 za 5-7 minut, da se na vrhu lepo obarvajo.
Domače makove štručke ali makovke sem pripravljala s pomočjo Boschevega kuhinjskega robota MUM5 s tehtnico in Boscheve kombinirane parne pečice.