Anina kuhinja

Domače makove štručke ali makovke

Čas priprave: 15 minut

Čas kuhanja: vzhajanje 1,5 ure

Količina: 7 štručk

Sestavine:

500 gramov bele pšenične moke
400 ml mleka (čimbolj polnomastnega)
10 gramov soli
30 gramov svežega kvasa
30 gramov omehčanega masla
1 žlica sladkorja
1 čajna žlička medu
1 jajce
3-4 žlice maka v zrnu

Postopek:

Natisni

Dve tretjini mleka segrejemo do toplega, mu vmešamo med in sladkor in mu nadrobimo kvas. Pustimo ga vzhajati 10 minut. V preostalo toplo mleko dodamo maslo.

Vzhajan kvas vmešamo k moki. Nato vmešamo še sol in mleko z maslom. Gnetemo 15-20 minut. Testo pustimo vzhajati 1 uro.

Razdelimo ga na 6-7 delov (odvisno od željene velikosti štručk). Vsak del posebej zvaljamo, premažemo z vodo in zvijemo kot rulado.

Odložimo na papir za peko.

Štručke pokrijemo in vzhajamo 30 minut. Vzhajane premažemo s stepenim jajcem in potresemo z makom.

Položimo v segreto pečico na zgornjo tretjino na 180 stopinj za 10 minut, potem pa temperaturo zvišamo na 240 za 5-7 minut, da se na vrhu lepo obarvajo.

Domače makove štručke ali makovke sem pripravljala s pomočjo Boschevega kuhinjskega robota MUM5 s tehtnico in Boscheve kombinirane parne pečice.

Komentarji

*Zahtevano

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

[sg_popup id=1]