Zaradi kolektivnega dopusta bodo vsa naročila oddana med 28.6. in 14.7. v dostavo predana 15.7.2024. Hvala za razumevanje.

Anina kuhinja

Domače francoske štručke

Spredaj vzhajan kvas v sladkani vodi. V ozadju moka, sol in olje v posodi.

Vmešavanje vzhajanega kvasa v sredini posode s leseno kuhalnico.

Zgneteno testo v pripravi na vzhajanje.

Vzhajano testo. 🙂

Nevzhajane francoske štručke na pomaščenem peki papirju, na pekaču.

ZAHTEVNOST: 3/5
ČAS PRIPRAVE: 30 minut priprave + 1 ura vzhajanja + pol ure peke

Za 4 francoske štručke dolžine približno 30 cm.

SESTAVINE:

– 1 kg moke
– 0,5-0,6 litra vode
– 7 žlic olivnega olja
– 40 g kvasa ( 1 kocka )
– 3 zravnane čajne žličke soli
– ščepec sladkorja

OPIS PRIPRAVE:

  Toplo vodo (4 dcl ) sladkamo in ji dodamo zdobljrn kvas na koščke. Posodico pokrijemo in pustimo kvas vzhajati kakšnih 10-15 minut. Medtem v večjo posodo stresemo 900 g moke in naredimo luknjo v sredini. Ob rob potresemo sol ( da ne bo prišel v direkten kontakt s kvasom ) in zlijemo olje. V luknjo nato med rednim mešanjem zlivamo vzhajan kvas. Ko ga bolj ali manj vmešamo v moko, vse sestavine stresemo na pult in jih pričnemo gnesti. Po potrebi vlivamo še preostali dcl vode, dokler testo ne postane mehko vendar se ne prijema več na delovno površino. Takega nato položimo nazaj v pomokano posodo in ga malce potresemo z moko, ter pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo 1 uro da vzhaja.
   Po tem času bi moralo testo podvojiti svojo velikost, in takega nato ponovno zgnetemo in razdelimo na 4 dele. Vsak del posebej oblikujemo v svaljek premera 3 cm. Položimo jih na obložen pekač s peki papirjem, ki ga pred tem pomažemo z maslom. Štručkam z nožen naredimo zareze. Če želite da so štručke bolj debele jih pustite na tem pekaču slabe pol ure, da se napihnejo, nato pa jih položite v segreto pečico na 180 stopinj, za dobre pol ure. ( pečene bodo po pol ure, če želite bolj zapečene jih pustite dobrih 5 minut dlje ).
   Svetujem da položite dve na en pekač, saj bodo imele tako dovolj prostora in se ne bodo sprijele med peko.

Dober tek