Zaradi kolektivnega dopusta bodo vsa naročila oddana med 28.6. in 14.7. v dostavo predana 15.7.2024. Hvala za razumevanje.

Anina kuhinja

Domač čokoladni sladoled

Čas priprave: 15 minut + hlajenje

Čas kuhanja: nekaj minut

Količina: 500 ml sladoleda

Sestavine:

200 ml sladke smetane
200 ml mleka
4 rumenjaki
60 gramov grenkega temnega kakava
ščepec soli in cimeta
40 gramov vanilijevega sladkorja
90 gramov navadnega sladkorja

Postopek:

Natisni

Sladkorja in rumenjake zmiksamo do svetlo rumene barve.

V mleko in smetano dobro vmešamo kakav, cimet in sol, ter med rednim mešanjem pripeljemo do točke tik pred vretjem. Mešanico med rednim mešanjem vlijemo v rumenjakovo zmes. Nato pa prelijemo vso zmes nazaj v posodo.

Pristavimo na štedilnik in na srednjem ognju med rednim mešanjem mešamo da se krema malo zgosti – ravno toliko da se obdrži na žlički, ko jo vzamemo iz kreme. Pazimo da krema ne zavre, ker se bodo v tem primeru krema pokvarila – rumenjaki bodo zakrknili in boste dobili teksturo umešanih jajc.

Ko se krema zgosti jo prelijemo in pokrijemo po površini s folijo za živila. Ohladimo, nato pa položimo v hladilnik za vsaj 2 uri, da je popolnoma hladna.

Kremo vlivamo v ohlajen aparat za pripravo sladoleda in mešamo 25-30 minut, da se sladoled zgosti. Tega lahko postrežemo takoj, ali pa ga shranimo v zamrzovalnik.

Preden ga postrežemo ga za 10 minut položimo v hladilnik ali za nekaj minut na kuhinjski pult, da se bo lažje oblikoval v kepice.

V primeru da aparata za sladoled nimamo ga pripravimo malo drugače. Kremo pripravimo enako. Jo ohladimo in slijemo v posodo za v zamrzovalnik. Položimo jo v zamrzovalnik in jo vsako uro vzamemo ven ter z ročnim mešalnikom (s tistim ki ima dve metlici) zmes fino zmiksamo. To ponovimo 5x – torej 5 ur. Potem pustimo v zamrzovalniku enako kot pripravljen sladoled z aparatom.

Preden ga postrežemo ga prav tako za 10 minut položimo v hladilnik ali za nekaj minut na kuhinjski pult, da se bo lažje oblikoval v kepice.

Pri pripravi sladoleda mi je pomagal Boschev kuhinjski robot MUM5 in sicer njegov aparat za sladoled, ki je zares odličen. Več o njem lahko najdete tukaj.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.