Sestavine:
Sestavine za cmoke:
190 gramov krompirja
80 gramov navadne moke
80-100 gramov polnozrnate moke
1 /2 čajne žličke cimeta
1 žlica vanilijevega sladkorja
1/4 čajne žličke soli
1 žlica kisle smetane
1 jajce
Ostale sestavine:
30 gramov koruznega škroba
2 žlici vanilijevega sladkorja
500 ml mleka
3 žlice lešnikove moke
ščepec cimeta
lešnikovo čokoladni namaz – količina poljubna
celi lešniki – količina poljubna
Postopek:
NatisniKrompir skuhamo, olupimo in takoj pretlačimo. Pretlačenega ohladimo.
Ohlajenemu krompirju vmešamo kislo smetano, stepeno jajce z vilico, sol in 160 gramov moke. Po potrebi vgnetemo še 40 gramov moke, da dobimo testo, ki se pretirano ne prijema na prste, toda je še vedno mehko.
Trgamo manjše koščke in oblikujemo kroglice. Kroglice kuhamo na sopari v pečici (če imate pečico z opcijo kuhanja na sopari) ali v soparni posodi. Ali pa jih skuhamo v vreli soljeni vodi.
Soparimo jih 20 minut.
Dve tretjine mleka zavremo. V preostalo tretjino zmešamo škrob, sladkor in cimet. Mešanico vmešamo k vrelemu mleku in kuhamo da se zgosti. Vmešamo lešnikovo moko in jo prelijemo v krožnike.
Na vrh dodamo 3-4 kuhane cmoke, in okrasimo z grobo narezanimi lešniki in stopljenim čokoladnim namazom. Takoj postrežemo.