Anina kuhinja

Cimetova zimska torta z medenjaki

Čas priprave: 35-45 minut

Čas kuhanja: 35-40 minut

Količina: torto premera 20-24 cm (pri 20 cm premera bo višja, pri 24cm pa nižja)

Sestavine:

Sestavine za biskvit:
4 jajca
200 gramov moke
180 gramov sladkorja
20 gramov vanilijevega sladkorja
ščepec soli
vrečka pecilnega praška
3 zvrhane čajne žličke cimeta
1/2 čajne žličke mletega ingverja
70 ml sončničnega ali drugega rastlinskega olja
70 ml mlačne vode

Sestavine za kremo:

600 ml smetane za stepanje
3-4 žlice sladkorja v prahu – po okusu
sok ene limone
lupinica ene bio limone
1-2 žlici ruma
400 gramov mascarpone sira
6 lističev želatine

Sestavine za sladkorni obliv:

2 žlici limoninega soka
3-4 žlice vode
240 gramov sladkorja v prahu

Ostale sestavine:
1,5 dcl mleka
1 žlica sladkorja v prahu
6 žlic marelične marmelade/džema

Perger medenjaki za okras – narejeni iz njihove medenega testa, ki ga najdete tukaj
vejice rožmarina

Postopek:

Natisni

Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Iz beljakov stepemo sneg in jim med stepanjem dodamo ščepec soli.

Rumenjakom dodamo sladkorja in jih stepamo vsaj 10 minut, da se prostornina poveča za vsaj še enkrat in postane zmes svetlo rumena.

Moko, cimet, mleti ingver in pecilni prašek zmešamo. Olje in vodo izmerimo v merilni lonček.

V rumenjakovo zmes po treh delih dodajamo suhe in tekoče sestavine, dokler ni vse vmešano.

Na koncu z lopatko počasi po treh delih vmešamo še sneg.

Takoj prelijemo v pripravljen, namaščen tortni pekač, ki smo ga obložili tudi s papirjem za peko. Položimo v segreto pečico na 180 stopinj za 35-45 minut – dokler zobotrebec iz biskvita ne pride ven popolnoma čist. Biskvit ohladimo.

Želatino namočimo v mrzlo vodo za vsaj 10 minut. V posodo dodamo nekih 30-40 ml vode in vanjo dodamo ožeto želatino. Segrevamo na najnižji temperaturi da se želatina popolnoma utekočini. Vmes nekajkrat premešamo.

Sladko smetano stepamo do točke da se začne fino peniti, ni pa še čvrsta. Dve zajemalki odvzamemo in dodamo v drugo posodo. Dodamo mascarpone sir, sladkor, limonin sok, limonino lupinico in rum. Fino premešamo.

K smetani na hitro vmešamo stopljeno želatino, nato pa še mascarpone kremo. Kremo pokrijemo s folijo za živila in položimo za nekaj ur ali čez noč v hladilnik.

Medeno testo zvaljamo na nekaj milimetrov, izrežemo zvezdice ali druge figure in jih pečemo le 3-4 minute v segreti pečici na 200 stopinj. Ohladimo. V posodi zmešamo vse sestavine za sladkorni obliv. Del piškotov potopimo. Preostali sladkorni obliv prihranimo za torto.

Marmelado malo segrejemo da bo lepše mazljiva. Biskvit narežemo na tri ali štiri dele. Prvi del položimo na servirni pladenj, namočimo ga z mlekom, premažemo z marmelado in z brizgalno vrečko nabrizgamo kremo, ponovimo da zmanjka slojev in zaključimo z biskvitom.

Vrh okrasimo s sladkornim oblivom, rožmarinom in z medenjaki.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.