Anina kuhinja

Čebulni kruh z ocvirki

ZAHTEVNOST: 4/5
ČAS PRIPRAVE: 3 ure z vzhajanjem
Za 4 zelo lačne želodčke.
SESTAVINE:
          1 kocka kvasa
          6,5 dcl mleka
          125 g masla
          1 polna pest soli ( brez heca, kar dajte si duška, drgač ni dobr)
          1 veliki žlici sladkorja
          1,5 kg moke
          4 velike čebule
          2 jajca
               –     250 g ocvirkov v masti ( za tiste ki ne veste kaj je to- dobite jih v vsaki trgovini pri mesnih izdelkih)
OPIS PRIPRAVE:
    Najprej si pripravite dve manjši posodi. V eno vlijte 1,5 dcl mleka in sladkor. To pogrejte da bo toplo ( NE vroče ), nato odstavite, in zdrobite kvas v mleko, ter ga pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite počivati kakšnih 20 minut, da vzide.
   V drugo posodo zlijte preostalo  mleko, dodajte sol in maslo, to grejte na srednje močnem ognju in mešajte da se maslo počasi stopi ( ne sme biti prevroče, ker lahko kasneje zakrknejo jajca v katere ga zlijemo). Ko se maslo dokončno stopi odstavite in si pripravite veliko posodo v katero vsujete 1kg moke in izdolbete na sredini luknjo. V luknjo zlijete dva jajca in jih malce pomešate da se rumenjak stre, in potem vlijete polovico mleka z stopljeni m maslom in pričnete mešati z moko. Nato dodate še drugo polovico mleka z maslom in dobro zmešate. Potem v posodo vmešate še vzhajani kvas ( ZELO pomembno je da prej ostale sestavine dobro premešamo, saj značilno za kvašeno testo je da moramo preprečiti da sol pride v stik z kvasom!!!) Vse to dobro zgnetemo ( jaz testo mešam/gnetem z veliko kuhalnico). Po potrebi dodajamo moko ki nam je še ostala in gnetemo dokler se testo lepo ne loči od posode. Nato ga malce pokrijemo z moko in čez posodo položimo kuhinjsko krpo, ter ga postavimo za 1 uro v ogreto pečico na 50 stopinj, ter ga pustimo vzhajati.
     Medtem v ponvi grejete 2/3 ocvirkov dokler ne postanejo zlato rjavi, in jim nato dodate 4 narezane čebule na manjše kocke.  Vse to tenstate dokler čebula ne postane zlato rjave barve ( ne sme biti temno rjave ). Potem jo odtstavimo in pustimo da se ohladi.
     Ko testo zraste na še enkrat tolikšno velikost kot prej, nadaljujemos tem da večjo delovno površino prekrijemo z moko in nanjo položimo testo. (gotovo se bo sprijel na posodo, tako da ga samo postrgajte dol)  Testo nato malo zgnetite in mu dodajte čebulo z ocvirki in gnetite. Po potrebi dodajte moko, če se testo preveč prijema prstov. Ko vse dobro zgnetete, ga položite v pekač, ki ga dobro premažete z ostankom ocvirkov, da bo testo ob robovih hrustljavo zapečeno in se ne bo prijelo na pekač.  Pekač nato prekrijemo z folijo in ga položimo v segreto pečico na 220 stopinj za 15 minut, in po 15ih minutah pečico preklopimo na 180 stopinj še za kakšno slabo uro. Da je testo pečeno preverimo tako da zapičimo nož v testo in če ostane brez kakrših koli sledi od testa je testo pečeno.
                      V prvi posodici je maslo stopljeno v soljenem mleku. V drugi pa vzhajan kvas.
                                             Ocvirki v  masti s tenstano čebulo.
                                                        Testo v lončenem pekaču.
 Uživajte v pripravi in sporočite kako vam je uspela.
DOBER TEK!