Anina kuhinja

Čebulne francoske štručke

Moka, sol in olje v posodi.
Vmešavanje vzhajanega kvasa v luknjo sredi moke.
Narejeno testo pred vzhajanjem.
Dodajanje popečene čebule testu.
Pregnetena čebulna hlebčka.
Narejeni surovi čebulni francoski štručki pred vzhajanjem.
Francoski štručki po vzhajanju.

ZAHTEVNOST: 3/5
ČAS PRIPRAVE: 2 uri

Za 2 štručki.

SESTAVINE:

– 0,25 litra vode
– 25 g kvasa
– 2-3 žličke olja
– 0,5 kg moke
– 1 zravnana čajna žlička soli
– 1 čajna žlička sladkorja
– 1 čebula

OPIS PRIPRAVE:

   V posodo zlijemo toplo vodo in jo sladkamo. Dodamo ji nadrobljen kvas in jo pokrijemo s kuhinjsko krpo ter pustimo počivati kvas kakšne 10 minut. V večjo posodo stresemo 0,4 kg moke in na sredini naredimo luknjico. Ob robovih posode natresemo sol in zlijemo olje. Ko se kvas lepo napihne ga zlijemo v luknjico in z leseno kuhalnico počasi vmešamo iz sredni proti robovom. Zmes nato stresemo na delovno površino in jo dobro zgnetemo. Po potrebi dodajamo še moko dokler se testo ne prijemlje več na delovno površino in je lepo mehko. Takega nato položimo v pomokano posodo, ga malce potresemo z moko in pustimo 1 uro da vzhaja.
   Po tem času na pekač obložimo s peki papirjem ki ga namastimo z margarino ali maslom. Testo sploščimo in mu dodamo popečeno čebulo ( čebulo na drobno narezano popečemo na olju dokler ne postane rumenkasto rjava, nato jo stresemo na cedilo da odvečno olje odteče ). To nato dobro vgnetemo v testo. Testo nato razpolovimo in oblikujemo iz vsake polovice dolg svaljek. Tega položimo na pomaščen pekač. Na pekaču ga pustimo pol ure da se testo lepo napihne nato pa ga položimo v segreto pečico na 180 stopinj za dobre pol ure. Po tem času ga vzamemo ven in pokrijemo z vlažno krpo če ne želimo trde skorje.

DOBER TEK