Anina kuhinja

Bučni pire – Krompirjev pire z muškatno bučo

Bučkin pire je zelo posebna jed, in obljubim da bo njen okus pozitivno presenetil tudi neljubitelje buč.

Marinirana nepečena buča.

ZAHTEVNOST: 2/5
ČAS PRIPRAVE: 40 minut

Za 5-6 oseb.

SESTAVINE:

– 1 kg muškatne buče
– 7-8 srednje velikih krompirjev
– 50 g masla
– 100 ml smetane za kuhanje ( če imate radi bolj voden pire, je lahko date tudi  malo več )
– 1/3 čajne žličke muškatnega oreščka
– 1/2 čajne žlice paprike v prahu
– ščepec popra, soli, sladkorja

OPIS PRIPRAVE:

   Pečico segrejemo na 200 stopinj. Bučo olupimo, odstranimo semena in jo narežemo na kocke. Bučo osolimo, popopramo, ji dodamo muškatni orešček, papriko v prahu in malce sladkorja. Vse to dobro premešamo ( če imamo dovolj časa jo lahko pustimo v marinadi kakšne pol urce )  in stresemo v pekač obložen s peki papirjem ( da se ne bo pritrdila na dno ) ter žeznjo na drobno narežemo maslo. Bučo pečemo nepokrito dobre pol ure. Ko vanjo lahko zapičite vilico in nežno spolzi skozi je pečena.
    Medtem nalupimo krompir in ga narežemo. Krompir zalijemo z vodo, jo posolimo ter kuhamo dobre pol ure ( odvisno od debeline koščkov ). Ali je krompir kuhan, prav tako preverimo zvilico, prav tako kot pri buči.
    Ko je krompir kuhan ga odcedimo in ga pustimo kakšnih par minut da voda izhlapi. Medtem iz pečice vzamemo pečeno bučo. Bučkine koščke poberemo iz pekača, tako da ne zajamemo vsega stopljenega masla. Bučke dodamo narezanemu kuhanemu krompirju, vsemu skupaj dodamo smetano za kuhanje in dobro pretlačimo. Po želji še malo dosolimo ali popopramo.

DOBER TEK!