Anina kuhinja

Prve besede mojega malčka

Prve besede mojega malčka

Otrok prične s prvimi zlogi, kot je recimo ‘mama’ ali ‘baba’ že pri 6-8 mesecih. Toda prave besede se pričnejo pri letu starosti. Strokovnjaki pravijo, da se od otroka pričakuje da spregovori med 1. in 2. letom.

Seveda pa je vsak otrok razred zase in začne ponavljati besede, ko se sam počuti pripravljenega. Nekateri prej shodijo, drugi prej spregovorijo … kakorkoli, na koncu se vsi osvojijo vse. Včasih pretirano potiskanje otroka, kvečjemu upočasni njegov razvoj.

Pri nas so prve besede začele pritekati v 10.-12. mesecu in sicer beseda ‘lejga’. 🙂 Mogoče čudna za vas, toda pri nas smo mu vsi kazali na stvari in zraven govorili ‘lejga’. Recimo lejga mucka, Timon. In tako se ga je ta beseda očitno dobro prijela. Še zdaj redno uporablja ta izraz. Večinoma na način, da ga petkrat zapored ponovi in potem se mu vsi smejimo kot zmešani. 😉

Poleg besede lejga, smo pred enim letom starosti znali reči ‘atn’, kar smo bili na začetku vsi najbližji. Atn ( izhaja iz besede ati) sem bila jaz, mož, stara mama, stari starši.

Pri enem letu smo besednemu zakladu dodali še besedo ‘guna’ za luno in ‘gonga’ za žogo. Seveda smo imeli poleg teh izrazov še nešteto čebljajskih, saj naš malček po meni velika raglja.

Pri 14 mesecih pa se mu je odprl svet in zdaj ponavlja prav vse. Seveda najprej je osvojil najbolj pomembne izraze za preživetje in sicer poimenovanje bonbona – ‘bonka’ in piškotov – ‘pakuna’, ter paradižnika ‘ajsa’ (ker je oboževalec paradižnika) in da ne pozabim besede traktor – ‘kagln’. V naši vasi je na vsakem drugem koraku traktor in tako se med sprehodom non stop dereva kagln. 🙂  Seveda že dober mesec končno nisem več atn ampak mama. 🙂 Včasih celo lepo reče mamika. Ta izraz mi je namreč najbolj pri srcu. Bolj kot mamica.

Sploh pa dnevno opažam, da se neizmerno hitro besedno razvija. Če bo šlo tako naprej bomo pri 1,5 leta že govorili kot strgan dohtar. Najbolj zabavna pa so jutra, ko deset minut ponavlja na novo osvojeno besedo. Danes se je jutro začelo s paka – ‘palica’ in poka ‘zvok ko se nekaj zaleti ali pade’. Pred tem izrazom je za padanje govoril ‘padu je’.

Poleg tega sem opazila da točno razume kaj govorim. In všeč mi je da mi zna povedati kdaj bi jedel in pil. Če je žejen kaže proti flaški ali kozarcu in navija ‘pu’. 🙂 Potem sredi noči ko se zbudi in seveda točno ve da ima flaško v kotu posteljice, zraven še glasno dodaja ‘ pu, pu’. 🙂

Naša ragljica dva meseca nazaj, v zagonu čebljanja in smeha. :)
Naša ragljica dva meseca nazaj, v zagonu čebljanja in smeha. 🙂

Kdaj pa je spregovoril vaš malček?

Z lepimi pozdravčki,

Ana