Anina kuhinja

Prednosti dojenja za vašega dojenčka

Prednosti dojenja za vašega dojenčka

Vsaka mama se potrudi po najboljših močeh in sama vem da priti do točke, ko je dojenje mala malica ni lahko. Zato niti malo ne obsojam mamic, ki so nad procesom obupale ali pa jim dojenje zaradi sklopa različnih okoliščin pač ni uspelo. Še vedno največ šteje ljubezen in predanost, ki jo čutimo do naših sončkov. Moje pisanje o dojenju ima le en razlog in sicer ta, da spodbudim in prepričam bodoče mamice in mamice, ki se še borijo z začetki dojenja, da naj vztrajajo.

Sama sem o prednostih dojenja in materinega mleka prebirala ves čas. Sploh, ko sem potrebovala motivacijo, da ne obupam. Prednosti je res veliko in so zelo prepričljive. Prav zato jih bom za vas opisala tudi tukaj in sicer tiste, ki se meni zdijo najpomembnejše.

1. Materino mleko je popolno za vašega dojenčka, saj je ustvarjeno prav zanj in v prvih tednih predstavlja njegov imunski sistem. Vaš otroček se tako ves čas dojenja opira na vaš imunski sistem, ki mu omogoča, da se z vsako boleznijo močneje spopade in jo tako hitreje premaga. Posledično se tako pri njem gradi močnejši imunski sistem, saj ni oslaben od vseh borb z raznimi boleznimi. Vaš dojenček bo sicer imunski sistem gradil kar nekaj let ampak začetki so najbolj pomembni. Zato že dojenje le kakšen teden ali dva veliko pomeni, saj so to najbolj pomembni tedni.

Eno dejstvo, ki se je meni zdelo neizmerno zanimivo, je tudi to, da dojenček preko tehnike sesanja sporoča, če se slabo počuti. Naše telo to zazna in njegovo mleko je takrat polno protiteles, ki jih za izboljšanje potrebuje. Tako dojenček v vseh primerih dobi popolno hrano, pripravljeno le zanj. Neverjetno je kako pametna je mati narava. 😉

No, kljub temu da vam dojenje recimo nikakor ne steče pa se splača potruditi vsaj prve dni, da vaš drobižek dobi vsaj prvo mleko, ki mu rečejo tudi mlezivo ali kolostrum. Nekateri ga poimenujejo tud kar otrokovo prvo cepivo, saj vsebuje snovi, ki so zelo pomembne za njegov razvoj in ga ščitijo pred boleznimi.

2. Materino mleko je lahko prebavljivo in ima tudi odvajalni učinek. Zato dojenčki velikokrat med dojenjem ali takoj po njem kakajo. Medtem ko je umetno mleko veliko bolj močno in lahko povzroči zaprtje.

3. Materino mleko je sestavljeno iz dveh delov. Prvi del je bolj tekoč in dojenčka odžeja, drugi del pa je bolj bogat z maščobami in ga tako nasiti. V poletnih mesecih boste mamice lahko tako opazile, da vaš malček zaradi žeje popije le začetno mleko, nato pa se odstavi. Tako bo zanj poskrbljeno tudi, če pri sebi ne boste imele prekuhane vode ali čaja, da bi se odžejal.

4. Dojenčki prve mesece najrajši zaspijo prav na prsih, saj tam čutijo bitje materinega srca in slišijo vse šume, ki so jih poslušali vseh devet mesecev v vašem trebuščku. Prav tako se tam počutijo najbolj varne. Vam pa tako prihrani nekaj energije, da bi malega škratka uspavali, saj se uspava kar sam.

5. Pomembno dejstvo, ki sem ga našla pa je bilo tudi, da imajo dojeni otroci manjše možnosti za alergije v času dojenja in po končanem dojenju. Seveda dojenje alergij ne izključi, ampak že zmanjšanje te možnosti veliko pomeni.

Sama lahko iz osebnih izkušenj povem, da je moj Timon v vseh devetih mesecih (toliko je namreč trenutno star) zbolel le nekajkrat in še to ni bilo nič kaj hudega. Poleg tega pa je bil zdrav le v nekaj dneh. Ne morem zagotovo reči, da je to zato, ker se doji, ampak menim da je moje mleko k njegovemu zdravju zagotovo pripomoglo.

BreastFeeding_060713-617x416